Romney stelt zich officieel kandidaat in presidentsrace 2012

De Republikein Mitt Romney heeft zich gisteren officieel kandidaat gesteld voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2012. Romney (64) is favoriet voor het Republikeinse leiderschap, in een deelnemersveld zonder uitgesproken sterke tegenkandidaten.

Romney, een rijke zakenman en voormalig gouverneur van Massachusetts, was al lange tijd achter de schermen bezig om fondsen te werven voor zijn presidentscampagne, nadat hij de Republikeinse kandidatuur voor de verkiezingen van 2008 verloor aan John McCain.

Romney werd als kandidaat geïntroduceerd door zijn vrouw Ann, op een boerderij van prominente Republikeinen in New Hampshire, een belangrijke staat in de voorverkiezingen. In zijn toespraak opende Romney meteen de aanval op president Obama, die hij verweet de economische recessie te hebben verergerd. „Barack Obama heeft Amerika teleurgesteld.”

Als president zou Romney het begrotingstekort wegwerken en de uitgaven van de overheid drastisch verlagen, beloofde hij. „Meer dan 16 miljoen Amerikanen hebben geen werk. De huizenprijzen dalen nog altijd. De nationale schuld is bijna net zo groot als de economie. President Obama, u heeft u kans gehad.”

Er zijn vooralsnog slechts twee officiële kandidaten die Republikeinse nominatie van Romney zouden kunnen dwarsbomen: voormalig voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Newt Gingrich en Tim Pawlenty, voormalig gouverneur van Minnesota. Net als Romney voeren ze campagne tegen de opgelopen staatsschuld onder Obama.

Er kunnen zich echter nog andere Republikeinse kandidaten melden, zoals Sarah Palin, de favoriet van de rechtervleugel van de Republikeinse partij, en Jon Huntsman, tot voort kort Obama’s ambassadeur in China. Palin toert nu door het land en kritiseerde Romney gisteren.

Romneys achilleshiel is zijn gewijzigde standpunt over de hervorming van de gezondheidszorg. De verplichte ziektekostenverzekering die hij als gouverneur introduceerde in Massachusetts heeft model gestaan voor de kern van het hervormingsplan van Obama. Romney is nu tegen verplichte verzekering.