Roland Garros krijgt gedroomde halve finales

Beeld van de halve finale tussen Murray en Nadal. Foto AFP / Thomas Coex

Op dit moment is de eerste halve finale van Roland Garros bezig, tussen Rafael Nadal en Andy Murray. Later vandaag spelen Roger Federer en Novak Djokovic tegen elkaar. De laatste vier mannen zijn tevens de top-4 van de wereldranglijst.

De nummer 1 van de wereld: Rafael Nadal

Rafael Nadal. Foto Reuters / Charles Platiau

Rafael Nadal. Foto Reuters / Charles PlatiauRafael Nadal. Foto Reuters / Charles Platiau

Spanjaard, vandaag wordt hij 25. De koning van het gravel en favoriet in Parijs. In de afgelopen zes jaar won hij het toernooi vijf keer; alleen in 2009 moest hij de titel aan Roger Federer laten. Ook de andere drie Grand Slam-toernooien (Australian Open, US Open en Wimbledon) schreef hij al eens op zijn naam, Wimbledon zelfs twee keer. In de eerste ronde van het Franse toernooi kreeg het uithoudingsvermogen van de Amerikaan John Isner hem bijna op de knieën, maar Nadal overleefde in vijf sets. Daarna won hij al zijn wedstrijden tot aan de halve finale in drie sets.

De nummer 2 van de wereld: Novak Djokovic

Novak Djokovic. Foto AFP / Thomas Coex

Novak Djokovic. Foto AFP / Thomas CoexNovak Djokovic. Foto AFP / Thomas Coex

Serviër, 24 jaar oud. De eerste uit dat land die ooit een Grand Slam-titel won, de Australian Open in 2008 en 2011. Op de andere drie zegevierde hij nog nooit. Op de US Open kwam hij eens tot de finale, op Wimbledon en Roland Garros nooit verder dan waar hij nu ook is: de halve finale. Toch is hij de favoriet in zijn partij tegen Roger Federer, mede omdat hij hem binnen één kalenderjaar drie keer wist te verslaan. Dat lukte slechts drie anderen: David Nalbandian en de twee mannen die in de andere halve finale staan: Nadal en Murray.

De nummer 3 van de wereld: Roger Federer

Roger Federer. Foto AP / Lionel Cironneau

Roger Federer. Foto AP / Lionel CironneauRoger Federer. Foto AP / Lionel Cironneau

Zwitser, 29 jaar oud. Was jarenlang onaantastbaar en pakte meer Grand Slam-titels dan Pete Sampras. In Parijs heeft hij het echter traditioneel moeilijk. Het gravel zorgt voor een langzamer spel, terwijl snelheid juist altijd in het voordeel is van Federer. Alleen in 2009 won hij het toernooi, in de drie jaar daarvoor was Nadal in de finale steeds iets sterker. Hoefde in deze editie van het toernooi, als enige, nog geen enkele set af te staan.

De nummer 4 van de wereld: Andy Murray

Andy Murray. Foto Reuters / Charles Platiau

Andy Murray. Foto Reuters / Charles PlatiauAndy Murray. Foto Reuters / Charles Platiau

Schot, 24 jaar oud. Won als enige van het kwartet nog nooit een Grand Slam-toernooi. In Australie en de VS stond hij al eens in de finale, in Parijs en Londen was de halve finale het maximale. Had het tegen de Servische Viktor Troicki erg lastig in de vorige ronde. Het pleit werd pas beslecht in de vijfde set, met 7-5.

    • Peter Zantingh