Podium

Hannah en Martin

Mugmetdegoudentand herneemt het geprezen stuk Hannah en Martin over de liefde tussen Martin Heidegger en Hannah Arendt. De machtsovername van Hitler in 1933 dreef ze uit elkaar: hij werd partijlid, zij een Joodse vluchteling. Lineke Rijxman en Willem de Wolf spelen acteurs die kibbelend werken aan een stuk over de twee filosofen. Ze proberen zich in te beelden hoe de twee elkaar beminden. Eerst gaat dat harkerig. Dan opeens klampen ze zich aan elkaar vast, wanhopig. Rijxman won een Theo d’Or voor haar rol.

Inl. mugmetdegoudentand.

Viva la Naturisteraçion!

Viva la naturisteraçion! van De Utrechtse Spelen en de Warme Winkel viert de vrijheid en het nudisme. Er zitten prachtige visuele en choreografische vondsten in de voorstelling, zoals de vastbesloten vogelparingsdans van Guus Boswijk. Indrukwekkend is de scène waarbij een sereen tableau vivant met Anne Fé de Boer, dat doet denken aan Manets Olympia, ontspoort in een beestachtige verkrachting. Viva la naturisteraçion! blijft verder echter een verzameling ideetjes. Inl. deutrechtsespelen.nl

Het Verjaardagsfeest

Big Brother – letterlijk en figuurlijk. Dat is Het Verjaardagsfeest (1957) van Harold Pinter in de regie van Susanne Kennedy bij het Nationale Toneel. De handeling vindt plaats in een televisie-achtige doos; tussen de scènes wordt gezapt. Alle personages gedragen zich alsof ze weten dat ze worden bekeken. Zo lijkt Kennedy iets te willen zeggen over onze modieuze ‘mediapersoonlijkheid’; pas in de spotlights, vastgelegd door camera’s, gevolgd door een publiek, ontstaat onze identiteit – een intelligente, eigentijdse interpretatie van Pinter.

Inl.nationaletoneel.nl

Koolzaad

In een gigantische schuur van een moderne boerderij in de Flevopolder ontvouwt zich een gruwelijk plattelandsdrama over twee broers die verliefd zijn op hetzelfde meisje. Rietje trouwt met de stugge Dirk, die als ‘kloeke jonge landbouwer’ een boerenbedrijf uit de grond stampt. Haar hart klopt echter voor de gevoelige Johannes, die zijn plaats weet en vertrekt. Koolzaad is gemaakt om het vijfentwintigjarig jubileum van Nederlands jongste provincie te vieren. De historische feiten en vele verenigingsnamen in de tekst doen hier en daar plichtmatig aan, maar geschiedenisles en verhaal zijn mooi in elkaar vervat. Inl. koolzaad.net

De Kus

Huub Stapel en Carine Crutzen spelen in De Kus een man en vrouw die elkaar bij toeval tegenkomen. Hun levens kruisen elkaar, er ontstaat genegenheid. Zij vreest een ernstige ziekte. De tekst en regie van Ger Thijs tonen een verinnerlijkte vorm van theater, gedragen door prachtig spel. De Kus werd geselecteerd voor het Theaterfestival en is deze maand nog in het theater te zien.

Inl. hummelinckstuurman.nl.

Deze week: Twools

Op het jaarlijkse dansfestival Twools van Scapino Ballet is dit jaar zangeres en performer Ellen ten Damme te gast. Artistiek leider Ed Wubbe maakt met Ten Damme verschillende dans- en muziekacts waarin diverse disciplines samenkomen. In Wubbes choreografieën zal Ten Damme zowel zingen, musiceren als dansen en zichzelf tevens begeleiden op piano, gitaar en viool. T/m 4 juni, inl. scapinoballet.nl

Deze week: Holland Festival

Met premières van Pierre Audi, Ivo van Hove en het Nationaal Ballet en voorstellingen van Krzystof Warlikowski, Tristan Sharps e.a. Inl. hollandfestival.nl