Oud-ANC-leidster Sisulu overleden

File - Former South African President Nelson Mandela, left, chats to Walters Sisulu's widow Albertina Sisulu, right, during the 50th Anniversary of the Freedom Charter and the unveiling of the monument at Kliptown in Johannesburg, South Africa, in this Sunday, June 26, 2005 file photo. Albertina Sisulu, who died in Johannesburg on Thursday June 2 2011, at the age of 92, had little interest in politics when she met Walter Sisulu, future general secretary of the ANC. (AP Photo/Siphiwe Sibeko, file) Een archieffoto van Albertina Sisulu in gesprek met Nelson Mandela, bij de onthulling van een monument in Johannesburg in juni 2005. Foto AP / Siphiwe Sibeko

Albertina Sisulu, een veteraan van de antiapartheidsbeweging in Zuid-Afrika die getrouwd was met een mentor van Nelson Mandela, is op 92-jarige leeftijd overleden. Dat heeft het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) donderdag bekendgemaakt.

Sisulu ‘wijdde haar leven aan het ANC en aan het verslaan van de apartheid en aan het bewerkstelligen van een constitutionele democratie in Zuid-Afrika’, zei ANC-woordvoerder Brian Sokutu volgens persbureau AP.

Walter Sisulu, de echtgenoot van Albertina die in mei 2003 overleed, zat met Mandela 25 jaar gevangen op Robbeneiland. Walter was secretaris-generaal van het ANC en hij was het die Mandela bij het ANC had gebracht. Albertina zelf heeft ook maanden vastgezeten.

Sisulu zat in het bestuur van het ANC tijdens en na de apartheid en zat aan het hoofd van de vrouwenafdeling van de beweging. Bij de eerste vrije verkiezingen van 1994 werd ze in het parlement verkozen, waar ze vier jaar parlementariër bleef.

Over haar strijd tegen de apartheid zei ze ooit:

“Ik ben door de jaren heen gewend geraakt aan gevangenschap, verbanning en arrestaties. Ik vond het niet erg om zelf de gevangenis in te gaan en ik heb moeten leren het zonder Walter te stellen. Maar toen mijn kinderen werden opgepakt, voelde het alsof de onderdrukkers mij bij de knieën afbraken.”

Een dubbelinterview met Walter en Albertina uit 1996:

    • Peter van der Ploeg