Nigeriaanse tienermoeders verdacht van verhandelen eigen kind

Tientallen zwangere tieners in Nigeria worden wellicht aangeklaagd voor kinderhandel. De meisjes worden ervan verdacht hun ongeboren kinderen te hebben willen verkopen.

De politie maakte vandaag bekend dat bij een inval in een illegale kliniek in Aba, in de staat Abia, zaterdag 32 meisje tussen 15 en 18 jaar oud werden gearresteerd. De bayb’s zouden bestemd zijn voor handel in een netwerk van kinderhandelaars elders in Nigeria.

Directeur kliniek zou baby’s kopen van tienermoeders

De aanstaande tienermoeders zijn aangehouden bij de Cross Foundation, lokaal beter bekend als de Heda-kliniek. De directeur daarvan is ook gearresteerd. De politie verdenkt hem ervan baby’s van tienermoeders te kopen en met flinke winst door te verkopen aan kinderloze stellen in Nigeria.

De directeur ontkent de beschuldigingen en zegt een vrijwilliger te zijn die de ongewenste kinderen ter wereld brengt en vervolgens in weeshuizen plaatst. Maar de politie beweert een belastende verklaring te hebben van een van de meisjes.

Voorkeur voor jongetjes

De moeders zouden hun kinderen voor 160 tot 190 dollar afstaan waarna ze voor omgerekend ruim 4.400 euro doorverkocht worden. De voorkeur zou uitgaan naar jongetjes omdat zij volgens de lokale gebruiken land kunnen erven.

Abortus is illegaal in Nigeria en het zuidoosten van het land is overwegend katholiek. Op kinderhandel staat een gevangenisstraf van veertien jaar tot levenslang. De autoriteiten vermoeden dat de meisjes zwanger zijn van hun vriendjes, maar er wordt ook onderzocht of een deel van hen gedwongen is tot hun zwangerschap, of op een andere manier misleid is.

    • Jules Seegers