Nieuwe onlusten in Bahrein, maar Formule 1 komt toch

Onder de teams en coureurs heerst onbevestigde weerstand tegen racen in Bahrein vanwege de onlusten. Foto Reuters / Wolfgang Rattay

Op de dag dat hernieuwd geweld tegen demonstranten in Bahrein uitbreekt, besloot de Formule 1 de reeds uitgestelde grand prix later dit jaar te verrijden. Terwijl de politie in Manama vandaag schoot met rubberen kogels en traangas, bepaalden exploitant Bernie Ecclestone en de wereldautosportbond dat de race op 30 oktober plaatsvindt.

Twee dagen na het opheffen van de noodtoestand - waarbij Ecclestone een rol speelde - gingen honderden betogers op weg naar het Parelplein, het epicentrum van de demonstraties tegen de regering eerder dit jaar. Sinds het kamp van de demonstranten daar in maart hardhandig werd ontmanteld door het leger kwam dit niet meer voor.

“In plaats van rechten is iedere familie een politieke gevangene rijker”, zei het hoofd van het Bahreinse Centrum voor Mensenrechten. “Dacht de regering nou echt dat iedereen thuis zou blijven? Na drie maanden militair bewind is de crisis alleen maar dieper. Elk gezin heeft geleden toen het leger werd ingezet om een politiek probleem op te lossen.”

Elders in het land haastte circuitdirecteur Zayed R. Alzayani zich om namens het gehele land Ecclestone, de autosportbond FIA “en de rest van de autosportgemeenschap” te bedanken voor hun “begrip”. De grand prix stond oorspronkelijk als seizoensopener in maart op de kalender, maar werd uitgesteld om Bahrein meer tijd te geven bij het tot rust komen.

    • Jules Seegers