Nieuwe MRSA-variant gevonden bij koeien, maar ‘geen gevaar’ voor mensen

MRSA-bacterie op kweek. Foto NRC / Rien Zilvold

Britse wetenschappers hebben een nieuwe variant van de MRSA-bacterie gevonden. Het micro-organisme werd aangetroffen in koeienmelk en in uitstrijkjes die zijn afgenomen bij mensen. De wetenschappers zeggen dat de variant niet kan worden gedetecteerd met de standaard tests.

Hoewel de Britten de vondst als “zorgelijk” bestempelen, zien ze geen direct gevaar voor mensen. De bacterie lijkt resistent tegen bepaalde antibiotica en zou voor infecties kunnen zorgen als het via melk in de voedselketen terechtkomt.

MRSA is potentieel dodelijk voor melkkoeien. De wetenschappers publiceerden hun nieuws vandaag in het blad The Lancet Infectious Diseases.

“De vondst van de nieuwe variant is zorgelijk. Maar middels pasteuriseren van melk kan voorkomen worden dat de bacterie in de voedselketen terechtkomt. (…) Wat betreft voedselveiligheid zien we geen risico op het veroorzaken van ziekten bij mensen.”

De nieuw gevonden variant is ook aangetroffen in monsters afgenomen bij mensen in Schotland, Ierland, Duitsland en Denemarken. Er is indirect bewijs gevonden dat melkkoeien de bacterie dragen. Onduidelijk is nog of zij mensen besmetten, of andersom.

    • Jules Seegers