Muziek

Bach in reconstructie

Jan Willem de Vriend en Pieter Dirksen reconstrueerden enkele bekende werken van Bach tot hun oorspronkelijk versie. Van 3 t/m 5 juni treedt Combattimento Consort op met de jonge countertenor Maarten Engeltjes en de contra-alt Nathalie Stutzmann in een Bachprogramma met o.a. de cantates Ver

gnügte Ruh, beliebte Seelenlust en Geist und Seele wird verwirret.

Op 3 juni 20u Amsterdam, Oude Kerk, 4 juni 20u15, Leiden, Stadsgehoorzaal en 5 juni 14u15, Amsterdam, Concertgebouw. Inl www.combattimentoconsort.nl

Bergen Cantonaal

De stichting Kunstgetij organiseert in Bergen op 3, 4 en 5 juni het festival Bergen Cantonaal met muziek van Simeon ten Holt en tijdgenoten. Het festival wil jaarlijks bekend werk en minder bekend werk van hem laten vertolken en dat toetsen aan werk van zijn, ook tonaal componerende, Nederlandse en buitenlandse tijdgenoten.

Inl www.echo.nl

The Lord of the Rings

De Doelen en het Rotterdams Philharmonisch Orkest presenteren de Nederlandse première van The Lord of the Rings LIVE. Op 4 en 5 juni start het project met het eerste deel van regisseur Peter Jacksons’ verfilming. Vertoond met Howard Shore’s bijbehorende soundtrack live op het podium, uitgevoerd door 200 musici en koorleden, komen de gebeurtenissen van ‘Middle Earth’ tot leven. Deel twee en drie van ‘The Lord of the Rings LIVE’ zijn in 2012 en 2013.

4 juni is uitverkocht voor 5 juni zijn nog kaarten. Inl www.dedoelen.nl

Wampum

Trompettist Diederik Rijpstra maakt als muzikant in zijn huidige woonplaats New York een behoorlijke ontwikkeling door. Zijn frisse, verhalende spel viel al op in het akoestische kwintet Quincey. Zijn nieuwe band Wampum, vernoemd naar Indiaanse gekleurde betaalschelpen, liet op het gelijknamige album zowel spannende impro als mooi gekleurde wijsjes horen. Rijpstra speelt met pianist Dimitar Bodurov, drummer Joost Lijbaart en bassist Clemens van der Feen.

3 juni, 20u30 Bimhuis, Amsterdam www.bimhuis.nl

Julian Marley

Julian Marley groeide in Engeland op bij zijn moeder, maar stond op piepjonge leeftijd al met de rest van zijn uiterst muzikale familie in een Jamaicaanse studio. Van daaruit was er maar één weg en dat was het maken van eigen albums. Julian volgde zijn vaders voetsporen met indringende, maatschappijkritische teksten en een traditioneel geluid, aangevuld met lichte invloeden van dancehall en R&B. Zijn laatste album Awake (2009), leverde in 2010 een Grammy Award op.

4 juni, Paard van Troje, Den Haag. 5 juni, Paradiso, Amsterdam

Shantel & Bucovina Club Orkestar

Shantel geldt als de pionier en godfather van de Balkan beats. Eerst was hij vooral actief als dj en organisator van de befaamde Bucovina Club parties. Vervolgens ontpopte hij zich als zanger, instrumentalist en bandleider van zijn eigen Bucovina Club Orkestar waarmee hij menig festival plat speelde.

9 juni, Paard van Troje, Den Haag. 17 juni, Metropool Hengelo. 19 juni Festival Mundial, Tilburg

Ploctones

The Ploctones, met gitarist Anton Goudsmit, zijn een beetje weerbarstig, koppig en dwars, maar ook sprankelend, vitaal en ontroerend. Ze kneden rusteloos en energiek groove en impro tot een volvet jazzvehikel. Het nieuwste album heet 2,1,GO.

3 juni, Qbus, Leiden. 4 juni LantarenVenster, Rotterdam; 5 juni Patronaat, Heerlen. Inl www.ploctones.com