Mogelijk honderden migranten verdronken

Tussen de 200 en 270 migranten zouden gisteren zijn verdwenen in de zee voor de Tunesische kust nadat hun vaartuig was gekapseisd. Voor hun leven wordt gevreesd. Ze maakten deel uit van een groep van 800 personen. De Tunesische kustwacht wist 580 opvarenden te redden. Door het zware weer moest men de reddingswerkzaamheden donderdagavond echter staken.

De meeste vluchtelingen komen uit Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara. Ze zouden als gastarbeider in Libië hebben gewerkt of daar hebben gewacht op een moment om naar Europa te reizen. Ze probeerden het Italiaanse eiland Lampedusa te bereiken. Hun schip zou motorpech hebben gekregen. De overvolle vissersboot – onduidelijk is overigens of het er een of meer waren – sloeg volgens diverse bronnen om, toen reddingsteams met motorboten kwamen aanvaren en iedereen zich naar één kant van het schip verplaatste, in hoop op redding.

Sinds half januari hebben volgens de Italiaanse autoriteiten al 40.000 migranten uit Noord-Afrika de overtocht naar het eiland Lampedusa gemaakt. De helft van hen zou uit Tunesië komen. Inmiddels begint het akkoord tussen Italië en Tunesië dat is gericht op het stoppen van de uittocht uit Tunesië, te functioneren. De meeste vluchtelingen arriveren nu vanuit Libië. Steeds vaker varen de schepen eerst langs de kust tot het Tunesische Kerkennah, om vandaar de oversteek naar Lampedusa te maken. Dit jaar verloren al 1.615 mensen het leven tijdens de overtocht in het Kanaal van Sicilië, aldus de organisatie Fortress Europe.