Mladic: Wanstaltige aanklachten - pleidooi over dertig dagen

Former Bosnian Serb Gen. Ratko Mladic, center, salutes between officers standing guard in the court room during his initial appearance at the U.N.'s Yugoslav war crimes tribunal in The Hague, Netherlands, Friday June 3, 2011. Mladic's appearance Friday at the Yugoslav war crimes tribunal in The Hague is his first public appearance since he went into hiding nearly 16 years ago, when he was indicted for genocide and war crimes committed in the 1992-95 Bosnian war. (AP Photo/Martin Meissner, Pool) Ratko Mladic, vanmorgen, bij het binnenkomen van het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag. Foto AP / Martin Meissner

Ratko Mladic wil niets weten van de aanklachten die tegen hem zijn voorgelezen, tijdens zijn eerste verschijning voor het Joegoslavië-tribunaal. Hij maakt gebruik van de dertig dagen uitstel waar hij recht op heeft om zijn pleidooi te formuleren.

Mladic werd ondersteund bij het binnenkomen van de rechtbank, en maakte in eerste instantie een fragiele indruk. Ook aan het begin van het proces leek hij het slecht te volgen. Maar in de loop van het voorlezen van de aanklacht schudde hij regelmatig nee en maakte afwijzende gebaren met zijn hand. De voormalig generaal zei voor het tribunaal te verschijnen om zijn land te verdedigen.

Na het voorlezen van de aanklachten tegen hem, reageerde Mladic verbolgen. Hij vroeg voorzitter van het tribunaal Alfons Orie om meer tijd dan de voorgeschreven dertig dagen om zijn pleidooi te vormen, en zei de aanklachten ‘monsterlijk’ te vinden.

“Meneer Orie, u bent iets ouder dan ik. Ik zou graag alles wat u heeft voorgelezen ontvangen, die wanstaltige aanklachten tegen mij. Ik wil ze goed lezen om er over na te denken met mijn advocaten. Ik meer dan een maand nodig om deze monsterlijke woorden, die ik nog nooit gehoord heb, te lezen. Ik heb nog nooit zoiets gehoord. Ik snap niet dat dit zo wordt gesteld.”

Volgens voorzitter Orie heeft Mladic recht op dertig dagen, en Orie zei geen reden te zien om daar van af te wijken. Daarmee geeft het tribunaal Mladic uitstel tot 4 juli. Orie zei ook dat Mladic niet binnen dertig dagen zijn hele verdediging gevormd hoeft te hebben, hij moet alleen binnen die tijd aangeven of hij schuldig of onschuldig pleit.

Mladic voor het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag, vanmorgen. Foto AP / Martin MeissnerMladic voor het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag, vanmorgen. Foto AP / Martin Meissner

NRC-verslaggever Cees Banning, aanwezig bij het proces, zegt dat Mladic’ entree anders dan anders was.

“Het viel mij op dat hij, toen het rolgordijn omhoog kwam, salueerde naar de rechtbank. Normaal gesproken wandelt een verdachte binnen, maar Mladic zat er al. Hij werd door bewakers geholpen met opstaan en ze zetten hem ook weer zachtjes op zijn stoel. Hij maakte een erg broze indruk.”

‘Ik ben ontzettend ziek’

Bij het voorlezen van de rechten van verdachten voor het Joegsolavië-tribunaal, aan het begin van het proces, reageerde Mladic direct met het wijzen op de toestand van zijn gezondheid.

“Edelachtbare, ik ben ontzettend ziek. Ik heb gehoord wat de jongedame zei (het voorlezen van zijn rechten), maar ik heb meer tijd nodig om na te denken over de dingen die zij voorlas. Ik heb in de ziekenzaal van de gevangenis geen tijd gehad om de vele papieren te lezen die ik heb gekregen, ik was daar veel te ziek voor.”

Ook de aanklacht zelf heeft Mladic naar eigen zeggen nog niet kunnen lezen vanwege zijn gezondheid. Hij heeft het wel gezien, zei hij, maar heeft nog niets getekend omdat hij meer tijd wil. Die tijd zegt rechter Alfons Orie hem, in een later stadium, toe te kennen.

Mladic kreeg de gelegenheid van rechter Orie om iets te zeggen over zijn gezondheid in een besloten zitting. Zijn medisch dossier is niet van belang voor het publiek, argumenteert Orie. Mladic waardeerde dat zichtbaar door een klein applausje.

Iemand volgt in een café in het centrum van de Servische hoofdstad Belgrado het eerste proces tegen Ratko Mladic. Foto AP / Darko VojinovicIemand volgt in een café in het centrum van de Servische hoofdstad Belgrado het eerste proces tegen Ratko Mladic. Foto AP / Darko Vojinovic

De hele aanklacht tegen Ratko Mladic, die vanmorgen wordt voorgelezen aan hem, is hier te lezen (pdf). De belangrijkste punten:

Srebrenica
Mladic wordt ervan verdacht de massamoord in Srebrenica van juli 1995 te hebben georkestreerd. Daar werden 8000 islamitische mannen en jongens in zes dagen gedood, de ergste massamoord op Europees grondgebied sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Misdaden in Bosnië
Hij wordt ervan verdacht zich in Bosnië schuldig te hebben gemaakt van genocide, vervolging, uitroeiing, moord, deportatie en onmenselijke handelingen, waarbij veel mensen gedood, verkracht, gemarteld, opgesloten en uitgezet zijn.

Het beleg van Sarajevo
Mladic zou het beleg van Sarajevo hebben geleid. De stad werd vanaf mei 1992 44 maanden belegerd en 10.000 burgers kwamen om. Ze werden door mortiervuur gedood vanaf de heuvels rondom de stad, of neergeschoten door sluipschutters.

Gijzelaars
Hij zou tweehonderd VN-soldaten tussen 26 mei en 2 juni 1995 in gijzeling hebben genomen. Ze werden vastgehouden op strategische posities waarvan Mladic verwachtte dat NAVO-bombardementen zouden plaatsvinden, om op die manier de bombardementen te voorkomen.

Volg het eerste proces van Ratko Mladic hier.

    • Peter van der Ploeg