Mladic vandaag voor de rechter in Den Haag

Het proces zal worden geleid door de Nederlandse rechter Fons Orie.

Ratko Mladic, de voormalig Bosnisch-Servische legerleider, wordt vanmorgen voorgeleid aan de rechters van het Joegoslaviëtribunaal. Hij staat terecht voor volkerenmoord, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid. Mladic (69) verbleef gisteren in het gevangenisziekenhuis in Den Haag, aldus zijn advocaat. Hij zou kanker hebben en aan een hand verlamd zijn, door een beroerte van jaren geleden.

De hoofdaanklager van het Joegoslaviëtribunaal, Serge Brammertz, wil er alles aan doen om het proces tegen Mladic sneller en efficiënter te laten verlopen dan de zaak tegen de Servische leider Milosevic. Brammertz zei dat tijdens een persconferentie naar aanleiding van de uitlevering van de voormalig Bosnisch-Servische legerleider. Na een procesgang van vijf jaar overleed Milosevic in 2006 aan een hartaanval, een paar maanden voor de afronding van zijn proces. Brammertz erkende dat „zestien jaar lang is om op gerechtigheid te wachten”. Daarmee doelde hij op de eerste aanklacht, van 25 juli 1995. Mladic werd toen, samen met de Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic aangeklaagd. Karadzic staat al terecht voor het tribunaal.

Rechter Fons Orie zal de aanklacht voorlezen en vragen of Mladic zichzelf schuldig of onschuldig vindt. Als Mladic ‘schuldig’ zegt, wordt in een zitting het vonnis geveld. Als hij zegt dat hij niet schuldig is, wordt het proces voorbereid.

Mladic werd vorige week opgepakt in een dorp in het noorden van Servië. Dinsdagavond rond half tien werd hij afgeleverd in het VN-cellenblok van de gevangenis in Scheveningen. De overdracht aan het tribunaal gebeurde nadat de speciale rechtbank voor oorlogsmisdaden in Belgrado het beroep van Mladic tegen zijn uitlevering had verworpen. Zijn advocaat stelde dat de gezondheid van Mladic te zwak is om de reis naar Nederland te maken. (NRC)