Marokkaanse activist overleden na demonstratie

Anti-regeringbetogers van de 20 Februari-beweging botsten zondag met ordetroepen in Casablanca. Reuters / Macao

Een lid van de 20-februaribeweging in Marokko is gisteren overleden aan de verwondingen die hij afgelopen zondag opliep bij een demonstratie in de zuidelijke stad Safi. Dat heeft woordvoerder van de Beweging voor Gerechtigheid en Naastenliefde Mohammed Aghnaj gezegd.

De man, de 30-jarige Khaled al-Amari, overleed in een ziekenhuis. “Hij werd op verschillende plekken (in de stad) in elkaar geslagen en toen hij naar huis ging, begon hij de gevolgen daarvan te voelen”, aldus Aghnaj.

Volgens het Marokkaanse staatspersbureau MAP staat de dood van Al-Amari niet in verband met de afranseling die hij kreeg. Al-Amari zou zijn ‘overleden na een hartstilstand die het gevolg was van een longontsteking’. Er is een onderzoek naar de dood van Al-Amari ingesteld en er zal autopsie worden verricht.

Al-Amari is de zevende persoon die is overleden in de antiregeringsdemonstraties die sinds eind februari plaatsvinden in Marokko. De betogers eisen hervormingen en willen meer vrijheden. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International veroordeelde het gebruik van geweld tegen de betogers.

“Wat we nu zien is een draconische reactie op mensen die slechts hun recht op vrijheid van meningsuiting en vrijheid van vergadering uitoefenen” - Amnesty op haar website

    • Peter van der Ploeg