Lezingen & literatuur

Elmgreen & Dragset

Nicolette Gast, als gastconservator betrokken bij de expositie The One & The Many in de Onderzeebootloods, vertelt in een lezing 5 juni 14u op de RDM Campus over het oeuvre van Elmgreen & Dragset en de totstandkoming van deze tentoonstelling. Het Scandinavische kunstenaarsduo, bekend van hun Prada-winkel in de woestijn, creëert in de loods op het RDM-terrein een surrealistische installatie. Ook zijn er elke zaterdag en zondag om 13u15 en 14u15 uur gratis inleidingen bij The One & The Many. Inl www.boijmans.nl

Foam Lab

De laatste 24 uur van de de expositie Antiphotojournalism worden op 8 juni tussen 0 en 24u overgenomen door gastsprekers, bloggers en kunstenaars. Vanaf 08u kunnen bezoekers aanschuiven voor een ontbijt en zich laten meenemen in de wereld van fotojournalistiek. De laatste borrel is om middernacht.

Inl www.foam.org/lab

Vittorio Roerade

Beeldend kunstenaar Vittorio Roerade gaat op 5 juni 14u in het Haags Gemeentemuseum in op zijn schilderij Funny old world. Hij vertelt over de rijkdom van sterfelijkheid, het grotere en kleinere, abstracte en menselijke. Res: educatie@gemeentemuseum.nl

Oddstream

Op het Oddstreamfestival in Nijmegen zijn op vier podia meer dan honderd acts te zien met interactieve kunst, street-art, performance en film. Een mix tussen Lowlands en STRP. T/m 5 juni in en rond de Vasim, een monumentaal fabrieksgebouw aan de Waal. Inl www.oddstream.nl

Artis-ZOOmeravonden

Vanaf zaterdag 4 juni is Artis elke zaterdagavond in juni, juli en augustus open tot zonsondergang. Elke ZOOmeravond is er een speciale gast, cabaret, theater, singer-songwriters, avondrondleidingen en speciale kindervoorstellingen. Op 4 juni trapt Jamai af; hij treedt om 19u30 bij de flamingo’s. Er is ook een kinderprogramma met voorlezen, een voorstelling en rondleiding.

Inl www.artis.nl/zoomeravonden.

Supernormaal

Een nieuwe editie van Zzondag, een tweemaandelijks programma voor onderzoek, is geïnspireerd door fenomenen uit de neurowetenschap. Op zondag 5 juni van 15-21u wordt in Villa Ockenburg Den Haag met een wetenschappelijke bril gekeken naar synesthesie, supernormale prikkels en esthetiek. Kunstenaars en wetenschappers vertellen over de relatie tussen neurowetenschap, kunst en muziek.

Inl www.locatiez.net

Leidse Salon

Zondag 5 juni om 15u is de zesde editie van de Leidse Salon, een live talkshow met gastheer Onno Blom, in Museum De Lakenhal. Gasten: astronoom en kunstenaar Vincent Icke, schrijver Christiaan Weijts en Jan-Jaap de Haan, wethouder Cultuur van de gemeente Leiden. Muziek: Klaske Oenema. Inl www.lakenhal.nl.

Film & debat

Inside Job (2010) is de Oscar-winnende documentaire van de Amerikaan Charles Ferguson over de financiële crisis. Op 6 juni 19u30 wordt in LUX, Nijmegen eerst de film vertoond met na afloop een debat met econoom Eelke de Jong en macro-analist Kees de Kort over de lessen van de kredietcrisis. En 7 juni 19u draait Une Histoire de Vent (1988) de laatste film van Joris Ivens op de Radboud Universteit. Ivens-kenner Rens van Meegen leidt de film in en gaat achteraf in gesprek met cultuurwetenschapper Sandra Kisters over de betekenis en de beeldvorming rond Joris Ivens. Inl www.ru.nl/sp/insidejob en www.ru.nl/sp/ivens