Kortkolom wetenschap

Onder het zuidpoolijs ligt fjordenlandschap

Rotterdam. Onder de kilometersdikke ijskap op het oosten van Antarctica gaat een fjordenlandschap schuil. Dat is zichtbaar op kaarten die gisteren zijn gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature. De kaarten zijn gebaseerd op radarbeelden, gemaakt vanuit een vliegtuig. De auteurs schatten dat het fjordenlandschap tussen 34 en 14 miljoen jaar geleden is ontstaan. De studie laat zien dat het fjordenlandschap gevormd is in twee opeenvolgende perioden van gletsjervorming die geruime tijd uiteen liggen. De ligging van de verdwenen gletsjers verschilt sterk van de ijskappen die de Zuidpool nu bedekken. (NRC)

Vruchtbare vrouw vreest vreemde man

Rotterdam. Op dagen dat ze vruchtbaar zijn, hebben blanke vrouwen sterkere onbewuste negatieve vooroordelen jegens mannen met een donkere huidskleur. Maar naar nu blijkt, geldt dat alleen voor vrouwen die een donkere huidskleur met fysieke kracht associëren. En vruchtbare vrouwen hebben ook onbewuste vooroordelen tegen mannen uit andere groepen die ze met fysieke kracht associëren. Dat hebben Amerikaanse psychologen aangetoond in onderzoek dat ze vandaag online in Psychological Science publiceren. Het gaat volgens hen om een algemeen mechanisme dat vruchtbare vrouwen voorzichtig maakt tegenover sterke mannen uit een andere, potentieel bedreigende groep. (NRC)

Maanmagma is even ‘nat’ als aards magma

Rotterdam. Het inwendige van de maan bevat plaatselijk net zo veel water als de buitenmantel van de aarde, schreven onderzoekers vorige week in Science. Ze leidden dat af uit een maansteen die in 1972 met de Apollo 17 naar de aarde is gebracht. Sommige olivijnkristallen erin bevatten insluitsels van magma, van vulkaanuitbarstingen op de maan. Deze resultaten vallen moeilijk te rijmen met de theorie dat de maan is ontstaan tijdens een reusachtige inslag op aarde: in dat geval zou het maanmateriaal vrijwel al zijn vluchtige bestanddelen zijn kwijtgeraakt. (NRC)