Kortkolom media

Jill Abramson leidtThe New York Times

New York. Jill Abramson wordt de eerste vrouwelijke hoofdredacteur in het 160-jarig bestaan van The New York Times. Zij volgt per 6 september Bill Keller op, die de functie bij de krant acht jaar heeft vervuld. Uitgever Arthur Sulzberger jr. zei gisteren dat Keller enkele weken geleden om zijn vervanging had gevraagd. Keller blijft schrijven voor het magazine en het opiniekatern op zondag. Abramson is nu redactiechef. Met haar benoeming betreedt zij volgens eigen zeggen „het Walhalla”. In haar jeugd kwam de krant „in plaats van religie”. „Als The Times het zei, was het de absolute waarheid.” (Novum)

Nieuwe lay-out voor AD

Rotterdam. Het AD, met een dagelijkse oplage van 440.000 de tweede betaalde krant van Nederland, heeft een nieuwe vormgeving. Sinds vanochtend is het logo moderner, de kopletter smaller en de volgorde van de pagina’s gewijzigd. Het bureau van de Spaanse vormgever Mario García, dat honderden kranten heeft gerestyled, tekende voor de vernieuwingen. García bedacht onder meer een nieuwe indeling met kleuren. Hoofdredacteur Christiaan Ruesink: „De krant krijgt een iets stijlvollere uitstraling door minder verschillende kleuren door elkaar heen te gebruiken.” De krant kent drie ritmes: nieuws, sport en show. Die ritmes krijgen elk een eigen kleur: respectievelijk rood, oranje en paars. (NRC)