Kortkolom kunst

Nieuw-Zeeland in 2012 gastland Buchmesse

rotterdam. Nieuw-Zeeland is het gastland van de Frankfurter Buchmesse 2012, zo meldt Der Spiegel. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle heeft dat met de ondertekening van een contract in de Nieuw-Zeelandse stad Auckland bevestigd. Westerwelle sprak bij de gelegenheid over een „unieke kans” voor Nieuw-Zeeland om zijn geschiedenis en cultuur internationaal te presenteren. Er is op de Buchmesse nog niet eerder een land gastland geweest dat zo ver van Frankfurt verwijderd is. Nieuw-Zeeland is een opmerkelijke keus te noemen, omdat het land door de jaren weinig bekende schrijvers heeft voortgebracht. Uitzonderingen zijn Janet Frame (Faces in the water), Keri Hulme en Katherine Mansfield. Bookerpijswinnares Hulme is de enige van deze schrijvers die nog leeft. Dit jaar is IJsland het gastland in Frankfurt. (NRC)

‘Neruda is vergiftigd door regime Pinochet’

rotterdam. De communistische partij van Chili wil dat er onderzoek gedaan wordt naar de doodsoorzaak van de dichter Pablo Neruda (1904-1973). Tot voor kort werd aangenomen dat de schrijver van Canto General overleed aan de gevolgen van prostaatkanker. Neruda Manuel Araya, de voormalige secretaris en chauffeur van Neruda, is nu echter met een andere verklaring gekomen. Volgens hem is Neruda vergiftigd door het rechtse Pinochet-regime, dat twaalf dagen voor Neruda’s overlijden de macht in het land greep door de linkse president Salvador Allende af te zetten. Agenten in dienst van Pinochet zouden Neruda vergiftigd hebben. Neruda was bevriend met Allende en rondde vlak voor zijn dood een kritisch geschrift af over Pinochet. (AP)