Kortkolom economie

Value8 wil belang in voetbalclub Standard

Amsterdam. Value8, de investeringsmaatschappij van voormalig VEB-voorman Peter Paul de Vries, wil een aandelenbelang nemen in de Belgische voetbalclub Standard Luik. Dat heeft het fonds uit Bussum vanochtend bevestigd na berichtgeving in de Belgische krant Le Soir. Inhoudelijk wil het investeringsfonds geen mededelingen doen over de interesse, anders dan dat er „gesprekken worden gevoerd met diverse partijen” om de divisie ‘Leisure & Luxury’ uit te breiden. Standard Luik is grotendeels in handen van de weduwe van Robert Louis-Dreyfus. Standard-voorzitter Luciano D’Onofrio bezit een kwart van de aandelen. Volgens de Belgische krant De Tijd zou Standard 32 miljoen euro moeten opleveren. Value8 heeft uiteenlopende belangen in zowel beursgenoteerde als private bedrijven, onder meer in Alanheri (vogelzaad) en technologiebedrijf Buhrs. (NRC)

Omzet supermarkten in jaar niet gegroeid

Rotterdam. De omzet van Nederlandse supermarkten is in mei met 2,49 miljard euro op hetzelfde peil uitgekomen als een jaar geleden, meldt onderzoeksbureau GfK vrijdag. GfK maakt daarbij de kanttekening dat vorig jaar de weekeinden rond Hemelvaartsdag en Pinksteren in mei vielen en dit jaar in juni. Gecorrigeerd voor deze effecten bedroeg de omzetgroei in mei op jaarbasis circa 2 procent en was daarmee in lijn met de voorgaande maanden van dit jaar, meldt het onderzoeksbureau. In de eerste vijf maanden van dit jaar hebben de supermarkten een 1,8 procent hogere omzet van 12,74 miljard euro gerealiseerd. In dezelfde periode nam de omzet per kassabon echter met 0,4 procent af tot 22,02 euro. (Dow Jones)

Explosie bij raffinaderij in Wales: twee doden

Londen. Bij een explosie in een olieraffinaderij in Wales zijn gisteravond zeker twee doden en een onbekend aantal gewonden gevallen. De explosie vond plaats in een opslagtank van de Chevron-raffinaderij in Rhoscrowther, nabij Pembroke. De politie spreekt van „een tragisch industrieel ongeluk”. Naar de oorzaak wordt onderzoek gedaan. De raffinaderij opende in 1964 en kan 220.000 vaten ruwe olie per dag raffineren. Alleen al in het Verenigd Koninkrijk worden 1.100 Texacobenzinestations door de raffinaderij van benzine voorzien. Eigenaar Chevron verkocht de raffinaderij onlangs voor 1,7 miljard dollar aan een Texaanse oliemaatschappij. De verkoop moet nog door de toezichthouder worden goedgekeurd. (NRC)