Kortkolom buitenland

Oostenrijk: celstraf voor drie Tsjetsjenen

Wenen. In Oostenrijk zijn woensdag drie Tsjetsjeense ballingen veroordeeld voor de moord op Oemar Israilov, een ex-lijfwacht van de Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov die zich tegen zijn baas had gekeerd. De drie kregen celstraffen van zestien jaar tot levenslang. Israilov werd in 2009 in Wenen vermoord, waar hij in 2006 naartoe was gevlucht. Hij had bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens een aanklacht ingediend tegen Kadyrov, wegens het laten kidnappen, martelen, en vermoorden van opstandelingen om de onrust in Tsjetsjenië te bedwingen. De Oostenrijkse antiterreurdienst concludeerde destijds dat Kadyrov opdracht had gegeven tot de ontvoering van Israilov, maar dat die ontvoering fout was gelopen waarna Israilov werd vermoord. (AFP, Reuters)

Formatie Finland vastgelopen

Helsinki. Beoogd premier Jyrki Katainen heeft gisteren gezegd dat zijn poging is vastgelopen om in Finland een brede coalitie van zes partijen te vormen. Katainen, leider van de rechtse Nationale Coalitie, kon het met de sociaal-democraten en de Linkse Alliantie niet eens worden over het economisch beleid. Dinsdag bespreken de fractieleiders van de acht partijen in het parlement hoe het nu verder moet. Katainen heeft al gezegd dat hij opnieuw wil praten met twee andere grote partijen die eerder voor de oppositie kozen: de Centrumpartij, een traditionele bondgenoot, en de populistische Ware Finnen, die zich keren tegen financiële steun aan Portugal en andere landen in de eurozone met financiële problemen. (NRC)

Qatar zet verkrachte Libische vrouw uit

Benghazi. Een Libische vrouw die zegt dat ze door manschappen van de Libische leider Gaddafi is verkracht, is Qatar uitgezet waar ze haar toevlucht had gezocht. Dat heeft een woordvoerder van de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) gisteren verklaard. De vrouw, Iman al-Obeidi, is nu in het Libische rebellenbolwerk Benghazi. Volgens het UNHCR is Obeidi een erkende vluchteling en was er geen enkele „goede reden” waarom ze het land uit moest. Obeidi deed haar verhaal in maart tegen journalisten in een hotel in Tripoli, waar ze vervolgens door medewerkers van het regime werd weggesleept. (AP, AFP)