Kort nieuws

Premier Japan blijft

Tokio. - De Japanse premier Naoto Kan heeft gisteren een motie van wantrouwen overleefd. De motie werd pas afgewezen nadat de premier beloofde op te stappen zodra de ergste gevolgen van de aardbeving en tsunami onder controle zijn. De premier heeft nu tijd om extra geld te vinden voor de wederopbouw van het land. Het Japanse lagerhuis wees de motie af met 293 stemmen tegen 152. (Reuters)

Vrouw leidt de NYT

Rotterdam. - Hoofdredacteur Bill Keller (62) van The New York Times stapt in september op. Hij wordt opgevolgd door Jill Abramson (57), zo maakte de Amerikaanse krant gisteren bekend. Abramson wordt de eerste vrouwelijke hoofdredacteur ooit van de krant. Keller stond de afgelopen acht jaar aan de leiding van de prestigieuze krant. De oplage daalde fors: van 1.109.700 in 1999 tot 875.000 in 2010. (NRC)

Romney kandidaat

MANCHESTER. - De Republikein Mitt Romney heeft zich gisteren officieel kandidaat gesteld voor de presidentsverkiezingen volgend jaar. Hij zei dat Barack Obama als president heeft gefaald. Romney is zakenman en oud-gouverneur van Massachusetts en deed in 2008 ook een gooi naar de Republikeinse nominatie. Toen legde hij het af tegen John McCain. (AP)

Vijf doden in Arizona

YUMA. - Bij een serie schietpartijen in het zuidwesten van de Amerikaanse staat Arizona, in de gemeente Yuma, zijn gisteren zeker vijf doden gevallen. Eén persoon raakte gewond. Volgens de politie bestaat er een verband tussen de schietpartijen. Volgens sommige berichten zou de schutter zelfmoord hebben gepleegd, maar dat is nog niet officieel bevestigd. Een gerechtsgebouw en een aantal scholen werden gesloten. (AP)