Karremans vs Mladic

In NRC Handelsblad van 27 mei zegt Joris Voorhoeve, minister van Defensie tijdens de val van Srebrenica, dat hij in de maanden ervoor heeft geprobeerd om Mladic tegen te houden: „Ik vond dat er iemand van groot formaat naar Bosnië moest om met hem te praten.” Men wist alleen niet wie. De Franse commandant Janvier maakte tegenover Mladic geen kans. Dat maakt mij nieuwsgierig naar de afweging die kort na de val is gemaakt. Was Karremans dan wel opgewassen tegen Mladic? Waarom is op dat moment geen houwdegen ingevlogen van het formaat van Rupert Smith? Karremans rapporteerde dagelijks over zijn confrontaties met Mladic. De VN-top en de Nederlandse politieke en militaire top wisten toen dus al wat wij later allemaal wisten – hoe Karremans werd geïntimideerd en dat hij niet was opgewassen tegen Mladic.

Hans van Dijk

Historicus

    • Hans van Dijk