Kaiser Chiefs laat luisteraar het album samenstellen (en verkopen)

Kaiser Chiefs - The Future Is Medieval

De Britse popband Kaiser Chiefs heeft twintig nummers voor het nieuwe album. Ze laten het nu aan fans om daar tien persoonlijke favorieten uit te kiezen en die samenstelling te verkopen. Een nieuw huwelijk tussen muziek en internet.

Op de eigen website kun je delen van de twintig nummers beluisteren en tien daarvan kiezen (leuk gedaan, hoe je ze kunt ‘inpluggen’) voor je eigen versie van The Future Is Medieval. Ook bepaal je zelf de volgorde en kun je ten slotte - met wat vaste elementen - een cd-hoes ontwerpen. Het album kost £7,50 (8,44 euro) en vervolgens kun je het zelf in een eigen internetwinkeltje gaan verkopen. Voor elk verkocht exemplaar krijg je zelf één pond (1,13 euro).

Afgelopen week verscheen de clip van ‘Little Shocks’, een van de nummers uit de keuzelijst, al op YouTube:

De vergelijking met Radioheads In Rainbows (2007) is snel gemaakt, al is de grootste gemene deler vooral dat beide bands hun album via internet aanbieden en de luisteraar inspraak geven. Kaiser Chiefs in het proces van nummers kiezen, Radiohead in het bepalen van wat ervoor betaald werd. Een duidelijk verschil is er echter ook: Radiohead gelooft nog heilig in de kunstvorm van een album als geheel, waar ook volgorde en - eventueel - een onderliggend thema onderdeel zijn van de artistieke uiting. Die pretentie kunnen we Kaiser Chiefs niet toedichten: ze leggen het onderlinge verband immers in handen van iemand anders. Nee, de band uit Leeds leunt comfortabel op pakkende liedjes die het goed moeten doen op de radio en op festivals, zoals eerder ‘Everyday I Love You Less And Less‘, ‘Oh My God‘ en ‘Ruby‘. Wie weet beter wat er pakkend is dan de fan zelf, moeten ze gedacht hebben.

Wat betreft het verkopen van je eigen versie heeft dit project meer raakvlakken met Sellaband (wiki). Bij dit oorspronkelijk Nederlandse initiatief kunnen luisteraars naar muziek van beginnende artiesten luisteren en ‘aandelen’ kopen. Heeft een artiest genoeg aandelen, dan wordt het album gemaakt en verdienen de aandeelhouders een klein bedrag voor elk verkocht exemplaar.

In het geval van Kaiser Chiefs is het voor de luisteraar misschien lastiger om daadwerkelijk geld te verdienen. Want is het niet leuker om dan zelf (hetzelfde) album samen te stellen, in plaats van die bij een andere fan te kopen?

De echte liefhebber van Kaiser Chiefs zal ongetwijfeld elk van de twintig nummers willen horen, dus wellicht dat er ook nog een fysieke versie verschijnt waar ze allemaal op staan. En anders zit er niets anders op dan twee albums aan te maken, vijftien pond te betalen en hopen dat je dubbelalbum ook andere klanten trekt.

    • Peter Zantingh