Iraanse activist sterft bij begrafenis vader

Binnen de Iraanse oppositiebeweging is opschudding ontstaan over de dood van de dochter van een prominente Iraanse dissident, die stierf tijdens een interventie van de politie op de begrafenis van haar vader. Dat hebben oppositiewebsites gemeld.

Haleh Sahabi (54), zelf ook een oppositieactivist, was uit de gevangenis vrijgelaten om woensdag de begrafenis van haar vader, Ezatollah Sahabi (81), bij te wonen. Ze werd tijdens het handgemeen tussen de politie en begrafenisgangers op de grond geduwd en stierf aan een hartstilstand, aldus de oppositiewebsite Kalame.

Het semi-officiële persbureau Mehr News meldde sporadische vechtpartijen tijdens de begrafenis, maar liet weten dat Sahabi niet door ruw optreden van de politie was overleden, maar als gevolg van een bestaand probleem met haar hart.

Aanhangers van de oppositiebeweging achter de massale protesten tegen de omstreden herverkiezing van president Ahmadinejad in 2009 reageerden geschokt. Verwacht wordt dat Sahabi’s dood de opkomst zal versterken bij een geplande „stille bijeenkomst” in Teheran op 12 juni, de tweede verjaardag van Ahmadinejads herverkiezing.

Ezatollah Sahabi, een vroeger parlementslid, zat gevangen voor zowel kritiek op de sjah als op het islamitische bewind dat hem in 1979 opvolgde. In 2003 werd hij tot elf jaar gevangenisstraf veroordeeld op beschuldiging van een poging de regering ten val te brengen. (Reuters)