Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Drugs

Internationale kopstukken willen legalisering drugs

De wereldwijde oorlog tegen drugs is mislukt en cannabis kan beter gelegaliseerd worden. Dat oordeelde een internationale commissie met invloedrijke leden zoals voormalig VN-chef Kofi Annan gisteren in een rapport over de internationale drugsbestrijding.

Volgens de Global Commission on Drugs Policy wordt er teveel de nadruk gelegd op het verbieden van drugs en het gevangenzetten van drugsgebruikers. De commissie vindt het verstandiger om cannabis en mogelijk ook andere drugs te legaliseren. Dat zou de georganiseerde misdaad ondermijnen en de volksgezondheid ten goede komen.

„De wereldwijde oorlog tegen drugs heeft gefaald, met verwoestende gevolgen voor individuen en samenlevingen in de hele wereld”, zo staat er in het rapport. Volgens de studie leidt de legalisering van drugs niet tot significant meer gebruik. „Het moment is aangebroken om het taboe te doorbreken”, zei César Gaviria, de ex-president van Colombia.

De commissie is opgericht om de maatschappelijke schade van drugshandel te beperken. De voormalig Braziliaanse president Fernando Cardoso is voorzitter van de groep, die nog meer prominente leden telt. Onder de 19 leden zijn de huidige Griekse premier George Papan-dreou, de Britse zakenman Richard Branson, de Peruaanse schrijver Mario Vargas Llosa en de Amerikaan George Shultz, die ministersposten vervulde onder Nixon en Reagan.

De Verenigde Staten en Mexico wezen de bevindingen van de commissie onmiddellijk af. Met steun van de Verenigde Staten voert Mexico een felle strijd tegen drugskartels. De afgelopen vier jaar zijn zo’n 35.000 doden gevallen in de Mexicaanse drugsoorlog.

Volgens de Global Commission on Drugs Policy heeft repressief beleid de georganiseerde misdaad juist aangewakkerd en het drugsgebruik niet verminderd. Integendeel: het wereldwijde heroïnegebruik is tussen 1998 en 2008 met 35 procent toegenomen, dat van cocaïne met 27 procent en dat van cannabis met 8,5 procent, aldus in het rapport genoemde gegevens van de VN. (Reuters)