‘Infiltrant AIVD hielp links-extremisten met acties tegen rechts’

De AIVD is betrokken geweest bij bepaalde gewelddadige acties tegen extreem rechtse groeperingen. Een mol van de inlichtingendienst was diep geïnfiltreerd in de harde kern van links-extremistische activisten en gewelddadige dierenactivisten.

Dit schrijft De Telegraaf vanochtend nadat de infiltrant tegenover de krant uit de school klapte. Hij zou bijna 25 jaar lang werkzaam zijn geweest voor de AIVD. In nauw overleg met de dienst zou hij bepaalde gewelddadige acties tegen rechts-extremisten mede georganiseerd hebben. Hij werd zelfs doelwit van brandbomaanslagen en bedreigingen uit de extreem rechtse hoek.

Ook in kringen van dierenactivisten was de infiltrant actief. Op verzoek van de dienst zou hij bevriend zijn geraakt met onder meer Peter Janssen, ook wel bekend als de ‘vegan streaker’ die onder meer eens een tv-show van Paul de Leeuw verstoorde. Via een speciaal geprepareerde laptop kon de dienst letterlijk meekijken bij wat hij uitspookte.

De mol klom in de loop der tijd op tot de tweede man van de Antifascistische Aktie, een gewelddadige groepering ontstaan uit de kraakbeweging. De AIVD zou zelfs afdelingen van deze links-extremistische actiegroep hebben opgezet, als dekmantel voor infiltratieoperaties in linkse kringen.

De infiltrant combineerde zijn werk voor de inlichtingendienst met een baan als journalist. Deze diende ook als dekmantel in contacten met activisten. Hij kreeg een maandelijkse vergoeding van de AIVD en ook zijn huur werd een paar jaar lang voor hem betaald. De infiltrant zou zijn werkzaamheden voor de AIVD vorig jaar augustus beëindigd hebben.