Iedereen bloedt

R.W. Raymond Knops van het CDA Dijkstra bv.

Raymond Knops (39), sinds 2005 met korte onderbrekingen Tweede Kamerlid voor het CDA. Had vanaf 1995 diverse functies bij de luchtmacht, waaronder plaatsvervangend commandant cadettensquadron van de KMA.

„Ik krijg vrijwel dagelijks telefoontjes en mails binnen van mensen die vragen waarom ik, als man die uit de defensieorganisatie komt, akkoord kan gaan met de bezuiniging. Zowel van bekenden als van mensen die ik niet ken.

„Ik denk dat maandag mijn moeilijkste debat ooit komt. Het is heel moeilijk de mensen die mij kritiseren van repliek te dienen. Behalve dat ik kan zeggen dat er heel veel bezuinigd wordt en Defensie haar deel ook moet betalen. Ik kan natuurlijk heel stoer roepen dat er geen euro van Defensie af mag, maar iedereen gaat bloeden. Of het nu om onderwijs gaat, kinderopvang, of persoonsgebonden budget. Maar vanuit de traditie waarin ik ben opgegroeid, de Koninklijke Militaire Academie, is wat er ligt aan bezuinigingen bij Defensie gewoon hard.

„Ik kan wel zeggen: ik neem een andere portefeuille, of ik stap op, maar daarmee verandert de wereld totaal niet. Als ik het niet zou willen verdedigen, had ik het niet moeten doen, maar ik doe het wel. Misschien is het wel de oude militair in mij die zegt: als dit het geheel is, laten we het dan zo goed mogelijk proberen te doen en kijken of er nog wat te verbeteren valt aan de voorstellen in de bezuinigingsbrief. Maar als de democratie dit besloten heeft, gaan we dat op die manier uitvoeren. Zo doen militairen het ook.”