Iconen en 'professoren' als commissaris

Naast Johan Cruijff is ook Edgar Davids kandidaat voor de raad van commissarissen van Ajax, die tevens een vrouw zal bevatten.

Ondernemerschap, voetbalkennis en een hoge opleiding. Deze elementen zijn sterk vertegenwoordigd bij de kandidaten voor de nieuwe raad van commissarissen van Ajax. Voetbalprofessoren kunnen ze ook wel worden genoemd, die minimaal aanhanger van de Amsterdamse club zijn. De nieuwe RvC bestaat straks bovendien uit twee oud-voetballers van wereldfaam: Johan Cruijff en Edgar Davids. Naast de beoogde voorzitter, prof. dr. mr. Steven ten Have, bestaat het kwintet verder uit Paul Römer, voormalig directeur van Endemol, en mr. dr. Marjan Olfers die in 2009 promoveerde op het onderwerp sport en mededingingsrecht.

De kandidaten worden maandag aan de ledenraad voorgedragen. Dan zullen ook opties voor een nieuwe structuur aan de orde komen. Tot nog toe leverde de grootaandeelhouder Ajax in de raad van commissarissen van de NV drie afgevaardigden, inclusief de voorzitter. In een gewijzigde opzet krijgt de vereniging een eigen bestuur met een andere voorzitter. Steven ten Have wordt dan alleen belast met taak van president-commissaris van de RvC. Cruijff, Davids en Olfers zullen in die structuur de vertegenwoordigers van de vereniging zijn. Ten Have en Römer dus de externe commissarissen.

In de zoektocht naar commissarissen is vooral gekeken naar kwaliteiten, zo stelt Rob Been junior, voorzitter van de ledenraad en voordrachtscommissie. „Ajax is een modern voetbalbedrijf”, legt hij uit. „Dat streeft enerzijds naar sportief succes, maar moet daarbij ook over een goed imago en uitstraling beschikken. Interne conflicten dienen tot het verleden te behoren. Ik heb sterk het vermoeden dat deze groep dit zal bewerkstelligen. Het zijn allemaal specialisten op hun gebied en warme persoonlijkheden met een groot respect voor elkaar.”

In die zin is het opmerkelijk dat ook Edgar Davids na instemming van de ledenraad zal toetreden tot de ledenraad. De middenvelder liep in het verleden als voetballer nog wel eens tegen een rode kaart aan en kwam ook vanwege fysiek geweld met justitie in aanraking. Tevens werd hij geschorst vanwege vermeend dopinggebruik. Zijn presentatie was altijd belabberd en zijn relatie met de media op zijn zachtst gezegd stroef. „Edgar praat met zijn voeten”, werd er dan gezegd als hij weer eens met een grote boog om verslaggevers heen liep. „Davids past heel goed in de setting van deze RvC”, vindt Been. „Hij heeft zich de laatste jaren enorm ontwikkeld. Zowel qua opleiding, als verbaal en sociaal maatschappelijk.” Davids, oud-voetballer van onder andere Ajax en Juventus, staat op het punt een studie Master of Business Associate af te ronden. Hij is ambassadeur van een aantal projecten van het Ministerie van Onderwijs en eigenaar van het kledingmerk Monta.

Ook een vrouw maakt deel uit van de voorgestelde raad van commissarissen van Ajax: Marjan Olfers. Ze had in 2007 zitting in een commissie die in opdracht van de Rabobank onderzoek deed naar de gangen van wielrenner Michael Rasmussen die van dopinggebruik werd beschuldigd. „Ze is gekozen op basis van haar kwaliteiten”, zegt Been. „Dat het hier om een vrouw gaat mag je een prettige bijkomstigheid noemen. Dat past helemaal bij een modern voetbalbedrijf.”

Een van de belangrijkste taken van de nieuwe raad van commissarissen zal de aanstelling van een nieuwe algemeen directeur worden. Hiervoor wordt ongetwijfeld eerst een profielschets opgesteld en een shortlist aangelegd. Bij een borrel tijdens het jeugdvoetbaltoernooi Copa Amsterdam zei Johan Cruijff zondag in een spontane bui tegen oud-Ajacied Tscheu La Ling: „Is dat niets voor jou?” Het is nog maar de vraag of de zakenman en eigenaar van de Slowaakse voetbalclub AS Trencin interesse heeft. In elk geval hebben Cruijffs medecommissarissen alvast kennis gemaakt met zijn werkwijze.

    • Erik Oudshoorn