Het is haalbaar

Andre Bosman FOTO: VVD 2010

André Bosman (46), sinds 2010 Tweede Kamerlid voor de VVD. Had vanaf 1989 diverse functies bij de luchtmacht, waaronder squadronvlieger F-16. De laatste jaren voor zijn Kamerlidmaatschap vlieginstructeur.

„Ik heb absoluut kritische vragen gekregen van ex-collega’s die mij vroegen wat er allemaal gebeurde bij Defensie. Ze vroegen ook hoe dit tot een goed einde gebracht kon worden. Dan probeer ik die mensen uit te leggen dat we we keuzes hebben moeten maken als we 18 miljard moeten bezuinigen.

„Verder zeg ik dat we moeten zorgen dat Defensie na deze bezuinigingsronde een bedrijf wordt waarop alle medewerkers trots kunnen zijn en dat toekomst heeft. Dat het niet als een plumpudding in elkaar zakt. Dat mensen met toewijding en plezier hun werk blijven doen.

„Iedere bezuiniging is moeilijk. Mijn collega-woordvoerders uit de Kamer, bijvoorbeeld die de zorg of onderwijs behandelen, hebben allemaal ook hun eigen dynamiek en pijn. Voor mij ligt het heel dichtbij omdat ik zelf uit de doelgroep kom.

„De bezuinigingen zijn mogelijk. Het is haalbaar. Er zijn veel dingen blijven liggen bij Defensie, zoals zaken uitbesteden. Ontzettend zuur zijn de gedwongen ontslagen. Dat vind ik echt het allerergste. Het zou me een lief ding waard zijn dat we dat kunnen voorkomen.

„Ik sta voor de bezuiniging, ik heb mijn handtekening eronder gezet. We hebben concessies moeten doen om het plaatje rond te krijgen. Iedereen heeft water bij de wijn moeten doen.”