Herkomst EHEC-bacterie nog altijd onduidelijk

De EHEC-bacterie. Foto AFP / Manfred Rohde Helmholtz-Zentrum

Duitsland heeft nog altijd niet de bron van de EHEC-bacterie achterhaald en raadt mensen in het noorden van het land nog steeds af om komkommers, sla of tomaten te eten. Dat heeft een woordvoerder van het Duitse ministerie van Gezondheid aan het begin van de middag gezegd.

Ondertussen neemt het aantal besmettingen met de gevaarlijke darmbacterie verder toe. Het Duits centrum voor ziektebestrijding meldde vanochtend dat het de afgelopen twee dagen 199 nieuwe gevallen van besmetting met de EHEC-bacterie heeft geconstateerd.

Het Robert Koch instituut liet in een verklaring weten dat het gaat om 149 gevallen van een E.coli-infectie. Daarnaast zijn er 50 mensen met HUS, een levensbedreigende nierinfectie die het gevolg kan zijn van de besmetting. Daarmee komt het aantal besmettingen sinds begin mei op ruim 1700.

De epidemie heeft de Duitsers op een zwakke plek in hun gezondheidszorg getroffen, schrijft Joost van der Vaart, correspondent in Berlijn, vanmiddag in NRC Handelsblad:

De federale structuur van het land is een belemmering voor een centrale aanpak, die in het geval van epidemieën vereist is. De gezondheidszorg is technisch tot veel in staat, maar is kolossaal en heeft een dienovereenkomstige bureaucratie. De diverse onderdelen zijn niet geneigd tot samenwerking. Slagvaardigheid in crisissituaties is soms ver te zoeken.

Besmettingen in minstens tien Europese landen

Inmiddels zijn in minstens tien Europese landen besmettingen met de zeer besmettelijke EHEC-bacterie geconstateerd: Duitsland, Oostenrijk, Denemarken, Frankrijk, Nederland, Noorwegen, Spanje, Zweden, Zwitserland en Groot-Brittannië.

Het aantal dodelijk slachtoffers ligt op 18 (zeventien in Duitsland en een in Zweden). Zeker 500 patiënten liggen op de intensive care met niercomplicaties die dodelijk kunnen zijn.

Alle besmette patiënten, op twee na, zijn volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO recentelijk in Duitsland geweest.

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad een achtergrondverhaal van Joost van der Vaart over hoe Duitsland tastend zijn weg zoekt in een van de ernstigste gezondheidscrises van de laatste jaren. Het artikel valt vanaf 16.00 uur te lezen in de digitale editie.

    • David Haakman