Drie hectare Twents natuurgebied in brand, vuur breidt zich uit

Foto van de brandweer toen ze nog bij de brand in Aamsveen konden komen. De afbeelding is via Twitter gepubliceerd door @WouterCS die volgens zijn bio lid is van de brandweer in Enschede en het Duitse Gronau.

Bij Enschede woedt een flinke natuurbrand. Vlak bij de Duitse grens staat een gebied van zeker 3 hectare, zo’n vijf voetbalvelden, in brand. Het vuur breidt zich nog uit, meldt de brandweer. Duitse collega’s helpen bij de bestrijding van de brand en door Defensie is een blushelikopter van de vliegbasis Gilze-Rijen ingezet. Deze wordt rond 14.00 uur verwacht.

Een naturistencamping in natuurgebied Aamsveen is uit voorzorg ontruimd en brandweerlieden trokken zich inmiddels terug vanwege het oprukkende vuur. De rook is tot in de wijde omgeving te zien. Er is buiten de camping verder geen bebouwing in de directe nabijheid.

Luchtfoto van de brand in Aamsveer, gepubliceerd via Twitter door piloot Christian van der Meij (@FlightLevel070).Luchtfoto van de brand in Aamsveer, gepubliceerd via Twitter door piloot Christian van der Meij (@FlightLevel070).

Toen de eerste melding over de brand in Aamsveen aan het begin van de ochtend binnenkwam, stond een gebied ter grootte van een voetbalveld in brand. Door het snelle uitbreiden van de brand was het toen niet meteen duidelijk hoe groot het getroffen gebied daadwerkelijk was, zei een brandweerzegsvrouw.

De afgelopen tijd nam het risico op natuurbranden af, maar door de aanhoudende droogte en het warme weer van de afgelopen dagen neemt de kans op branden weer toe.


Brand Aamsveen weergeven op een grotere kaart

    • Jules Seegers