'Griekenland komt met nieuwe bezuinigingen'

Het plan moet de Eurogroep ervan overtuigen om Griekenland nieuwe leningen te verstrekken.

Griekenland zal vandaag een nieuw pakket aan bezuinigingsmaatregelen van 6,4 miljard euro presenteren. Dat heeft een hooggeplaatste Griekse regeringsfunctionaris gisteren gezegd.

De Griekse minister-president George Papandreou ontmoet vandaag Eurogroep-voorzitter Jean-Claude Juncker. Daar zal Papandreou de belangrijkste punten uit het Griekse plan om het begrotingstekort terug te dringen presenteren. Griekenland moet dit doen om een herstructurering van schulden te voorkomen. Er zou onder meer een belasting op frisdrank worden ingevoerd.

De ‘Troika’: de Europese Unie (EU), Europese Centrale Bank (ECB) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zijn al sinds begin mei in Athene om met Griekenland te onderhandelen. Er wordt gesproken over twee belangrijke punten: of de Griekse regering een nieuwe lening van 12 miljard euro mag krijgen bovenop de al eerder geleende 110 miljard en wat te doen aan de 340 miljard Griekse schuld. De onderhandelingen worden naar verwachting vandaag afgerond.

De 12 miljard moet de meest acute uitgaven van Griekenland dekken. Het geld moet een default voorkomen, die Europa in een nieuwe bankencrisis zou kunnen storten. Daarnaast zou Griekenland nog eens 65 miljard extra nodig hebben om zijn rekeningen tot 2013 te kunnen betalen. (Reuters)