Grieken willen meer snijden in ruil voor nieuw reddingsfonds

Griekenland stelt zwaardere bezuinigingen voor om de kwakkelende economie er bovenop te helpen in ruil voor een nieuw internationaal reddingspakket. Nieuwe steun is nodig om te voorkomen dat de Grieken hun schulden niet meer kunnen aflossen.

Later vandaag zou premier George Papandreou zijn kant van het akkoord presenteren. Papandreou heeft dan een ontmoeting met ministers van Financiën van de eurozone. De landen van de eurozone zullen het meest bijdragen aan nieuwe steun, samen met het Internationaal Monetair Fonds.

De aankondiging van nieuwe bezuinigingen heeft vandaag opnieuw tot zware protesten geleid in Athene. Communistische betogers hebben vanmorgen het ministerie van Financiën bezet. Zij hingen daar een enorm spandoek op, haalden de Europese vlag naar beneden en vervingen die door hun vakbondsvlag. Zij riepen de bevolking op over te gaan tot een algehele staking.

Woensdagavond kwamen topambtenaren van de eurozone bijeen in Wenen om over een nieuw akkoord voor de Grieken te spreken. Dat hebben bronnen bevestigd tegenover The Wall Street Journal en persbureau Reuters. Het huidige reddingspakket van 110 miljard euro, dat vorig jaar werd afgesproken, voldoet niet meer. Een nieuw akkoord zou tot medio 2014 lopen, een jaar langer dan het huidige.

Anders dan in het oorspronkelijke akkoord zouden niet alleen belastingbetalers een risico lopen met de Griekse redding, maar ook private investeerders zoals banken en pensioenfondsen. Dergelijke instellingen hebben Griekse staatsobligaties gekocht en gokten er tot nu toe op dat overheden het land niet failliet zouden laten gaan. Sommige Europese politici vinden dat ook de marktpartijen nu de prijs van het risico moeten voelen, bijvoorbeeld door een afwaardering van de leningen.

Dit idee stuitte op verzet bij de Europese Centrale Bank (ECB). Die is bang dat de Europese banken er opnieuw door in een crisis gestort worden. Volgens de Griekse krant Kathimerini zou aan private investeerders (vooral banken) gevraagd worden hun Griekse staatsobligaties om te ruilen voor nieuwe leningen met een looptijd van 10 tot 15 jaar. Vandaag werd bekend dat de ECB haar verzet tegen dit omruilen van leningen staakt. Bestuurder Jürgen Starck zei tegen de Italiaanse krant Il Sole 24 dat deze uitruil „een manier kan zijn om de private sector te betrekken bij de financiering van Griekenland”.