‘Gemeenten zijn langzaam met rekeningen betalen’

Gemeenten zijn slechte betalers. Lokale ondernemers die een rekening sturen, krijgen het geld in vier van de vijf gemeenten te laat op hun rekening. Met een gemiddelde betaaltermijn van 87 dagen maakt de gemeente Appingedam het het bontst. Volgens Europese regels is de maximale betaaltermijn dertig dagen.

Behalve Appingedam doen ook Mook en Middelaar, Hattem, Loppersum en Etten-Leur het slecht. In die gemeenten varieert de betaaltermijn tussen de 72 en 61 dagen.

De cijfers komen uit een rapport dat is opgesteld in opdracht van MKB-Nederland. Een onderzoeksbureau wist van 303 van de meer dan de vierhonderd gemeenten genoeg gegevens te verzamelen. In het onderzoek is het betaalgedrag van gemeenten over een periode van twee jaar meegenomen.

Gemeenten waarin lokale ondernemers juist snel hun geld krijgen, zijn Borne, Oldenzaal, Oostflakkee, Enschede en Maasdonk. De snelste betaler is Borne met zeventien dagen. In Maasdonk is dat opgelopen naar 26. Amsterdam is met 35 dagen de snelste grote stad. De gemiddelde betaaltermijn is 38,5 dag.

De gemeente Appingedam is in de woorden van de burgemeester ‘negatief verrast’ door de laatste plaats in het onderzoek. Volgens eigen gegevens werden de rekeningen de afgelopen vier maanden ruim op tijd bepaald. “Doorgaans hebben we ze binnen 23 dagen betaald”, zegt ze in het AD.

Volgens de verantwoordelijk wethouder van koploper betalen Borne valt het best te doen, snel betalen. “Zo moeilijk is het allemaal niet’, zegt wethouder Herman Mulder in de krant. “Je moet je organisatie zo inrichten dat nota’s snel worden betaald.”

MKB-Nederland, dat de belangen van het midden- en kleinbedrijf behartigt, hamert erop dat overheden sneller moeten betalen. “Gemeenten die er een ondernemersvriendelijk klimaat op willen nahouden, kunnen het eenvoudigweg niet maken het lokale bedrijfsleven zo lang op hun geld te laten wachten.”

    • Peter van der Ploeg