Gebakken ovenwant

Silicone kleedt de keuken. Het lijkt op rubber, mag geen plastic heten en kan hitte aan. Taartvormen worden ervan gemaakt en mooier dan het ooit eerder kon in blik. Hele kastelen kunnen nu gebakken worden en grote rozen van cake. Silicone laat zich makkelijk vormen. Ook gereedschappen worden ermee bekleed of van gemaakt. Silicone doet in kokende soep niet onder voor lepels van staal. Of houten lepels. En die kunnen nog in de fik vliegen. Silicone niet. We zijn met het materiaal dat een polymeer genoemd wordt al aardig vertrouwd. Zonder er wat van te weten.

Le Creuset, de gietijzeren pannenfabrikant uit Frankrijk, stuurt een pakje rode plakken. Groot als bierviltjes. Ze worden op de verpakking pannenlappen genoemd, maar zijn niet om hete pannen mee te vatten, maar voor eronder. Het zijn onderzetters. Silicone. Tekst achterop het pakje geeft te denken. ‘Bestand tegen hoge temperaturen’, dat wel. Maar dan: ‘De onderzetter houdt niet alle warmte tegen en moet dus met de nodige voorzorgen gebruikt worden op delicate oppervlakken zoals vernist hout’. Dit zinnetje vraagt om onderzoek. Ik geef alvast de uitslag. Silicone kan goed tegen hitte, maar isoleert niet en dat is verraderlijk.

De nieuwste mode in silicone: ovenwanten. Enige weken geleden ging het in dit hoekje over een stoffen ovenwant die stuk schroeide toen er een heet stalen sudderplaatje mee werd opgepakt. Dat zal silicone niet overkomen. Weten we dat zeker? Ja. Proef op de barbecue. Een ovenwant van het Engelse merk Master Class Kitchen Craft, made in China, uit een kookwinkel van stand. Vuurtje gestookt, ovenwant vijf minuten op het rooster. Even overwogen om want met hand erin mee te bakken maar toch eerst de loze handschoen. Maar goed ook. De hand zou gewond uit het experiment tevoorschijn zijn gekomen.

De want lijkt niet te lijden onder de hitte. De rode silicone verkleurt alleen een beetje. Stinken gaat het ook niet. Maar nader bekeken, van het vuur af en genoeg afgekoeld om aan te pakken, blijkt het goed mis te zijn gegaan binnenin de want. Hij zit dicht. De silicone heeft de hitte gewoon doorgelaten naar binnen. Geeft nog niks, de want is als een slaapzak gevuld met isolerend materiaal dat volgens het ingenaaide label voor honderd procent bestaat uit katoen. Kan katoen dan smelten? Er is na vijf minuten barbecuen niets meer over van de binnenvoering dan een hard korstje. Het is geen katoen, maar een kunststof die makkelijk brandt (plukje los getrokken uit het manchet, lucifertje erbij).

Gevaarlijke handschoen? Niet voor wie Engels verstaat en het labeltje leest: ‘Warning. Do not allow the glove to touch a naked flame or hot element.’ Maar trek hem gerust aan op Elfstedentocht.

    • Wouter Klootwijk