Foute vrienden in Brooklyn

The Yards (James Gray, 2000)Eén, 23.35 – 1.25 uur

De Amerikaanse regisseur James Gray heeft een bescheiden oeuvre op zijn naam staan. De vier films die hij sinds 1994 maakte hebben onder kenners een goede reputatie. Het zijn geen meesterwerken, maar wel fijnzinnig geobserveerde films met een sterke sfeertekening die licht melancholiek stemt.

Gray debuteerde in 1994 krachtig met Little Odessa, een sombere gangsterfilm die in Venetië meteen met de Zilveren Leeuw werd bekroond. Gray koos voor een decor dat hij goed kent: de New Yorkse arbeiderswijk Brighton Beach, waar veelal Joodse immigranten het moeten zien te rooien. Ook zijn laatste film, het onderschatte Two lovers, speelde zich af in en rond Brighton Beach en had opnieuw het milieu van Russisch-Joodse immigranten als achtergrond. In al zijn films spelen familiebanden een grote rol. Ze zijn warm, maar beginnen op een gegeven moment te knellen. Er aan ontsnappen lijkt vrijwel onmogelijk.

Zijn tweede film The Yards speelt zich af in een andere afgebladderde wijk in New York, Brooklyn. Joaquin Phoenix, vaste kracht bij Gray, speelt Willie, de beste vriend van de net uit de gevangenis vrijgelaten Leo (Mark Wahlberg). Leo wil op het rechte pad blijven, maar wordt door Willie meegetrokken in een wereld waar hij eigenlijk verre van wilde blijven. Zo’n plot mag dan wat uitgekauwd zijn, het is voor Gray slechts de kapstok voor een aangrijpende film over familie, vriendschap, loyaliteit en verraad.

André Waardenburg

    • André Waardenburg