Film

The Tree of Life

,,Hou van iedereen, hou van elke grasspriet, hou van elke straal licht,” klinkt het tegen einde van de nieuwe film van Terrence Malick, The Tree of Life. De film is een uiterst eigenzinnig familiedrama over een traumatische jeugd in de vroege jaren vijftig, ingebed in bespiegelingen over het ontstaan van de aarde, de verbondenheid tussen levenden en doden en de plaats van de mens in de kosmos. De vader in de film (Brad Pitt) is bezig met een niet-aflatende strijd van allen tegen allen, een strijd die zijn eigen leven en dat van zijn gezin ruïneert. De moeder (Jessica Chastain) staat voor het hogere: liefde, genade, mystiek. Ze is een roodharige engel, die we op zeker moment letterlijk door de lucht zien zweven, als een droomverschijning.

Rundskop

Een Limburgse Martin Scorsese, zo werd Michaël R. Roskam in de Vlaamse pers genoemd. Een vergelijking die voor de hand ligt. Al riekt zijn debuutfilm Rundskop naar hooi, gier en natte velden, in dit zeer zelfbewuste regiedebuut neemt een noodlotsdrama het geleidelijk over van wat zich aanvankelijk als een modale thriller laat aanzien. Rundskop baseert zich losjes op de affaire rondom Karel van Noppen, de Vlaamse inspectiearts die optrad tegen illegale groeihormonen in de vetmesterij en in 1995 bij zijn woning werd doodgeschoten.

Mistérios de Lisboa

Regisseur Raúl Ruiz bewerkte de miniserie die hij maakte over het leven en lijden van de Portugese aristocratie in de negentiende eeuw tot een filmepos van ruim 4,5 uur. De film is elke minuut van die lange duur waard. Ruiz speelt met de noties van maskerade en identiteit, zijn geliefde thema’s.

The Troll Hunter

Trollen zijn lelijkerds en er valt aan hun dommekracht niet veel eer te be-halen. Daar brengt de Noorse ‘mockumentary’ – satirische documentaire - The Troll Hunter nu grandioos verandering in. Regisseur André Øvredal portretteert ze in al hun macht en ook schattigheid. Trollen zijn kieskeurig: als ze mensen eten, dan bij voorkeur die met zuiver inheems christenbloed.

Inside Job.

In de met een Oscar bekroonde documentaire Inside Job doet Charles Ferguson met ingehouden woede verslag van het ontstaan van de financiële crisis in het Westen. Weinig wijst erop dat de lessen zijn geleerd. Onder Obama dicteert Wall Street nog steeds het financiële beleid en is de schuld elegant op de schouders van de belastingbetalers afgewenteld.

Kriterion, Amsterdam, dvd-release

Beeld voor Beeld

Het documentairefestival Beeld voor Beeld in het Amsterdams Tropentheater is een mix van antropologie, documentaire film en politiek. Het festival laat zich leiden door actuele ontwikkelingen en besteedt bijvoorbeeld uitgebreid aandacht aan het Midden-Oosten met films over de dagelijkse werkelijkheid in Turkije, Libanon en Iran.

Van 8 t/m 12 juni. Inl www.beeldvoorbeeld.nl

TranScreen Film Festival

Gisteren begonnen, en nog tot en met zondag 5 juni in De Balie in Amsterdam. Een filmfestival over Transgenders, transseksuelen en gender queers: bestaat er wel zoiets als typisch mannelijk of vrouwelijk? En wat te denken van spijtoptanten, die na geopereerd te zijn weer terug willen naar hun oorspronkelijke geslacht? Het TranScreen filmfestival is een vijfdaags evenement waarbij alle traditionele aannames over mannelijkheid en vrouwelijkheid ondersteboven worden gegooid.

Meer informatie op www.TranScreen.nl Kaarten bestellen via www.debalie.nl.