Exposities

Aanraders

SHE ME

Het is heel druk aan de muren van de nieuwe vleugel van het Stedelijk Museum Zwolle. De expositie SHE ME: Vrouwen door mannenogen / Vrouwbeeld door vrouwelijke kunstenaars laat op uitbundige wijze het vrouwbeeld in de kunst zien. Wat kan je aan een collectie vrouwenportretten van de 17de tot de 20ste eeuw aflezen? Het Stedelijk Museum bezit tientallen vrouwenportretten, meest door mannen geschilderd. She Me is een expositie waarin hedendaagse vrouwelijke kunstenaars (o.a. Nan Goldin, Marina Abramovic en Shirin Neshat) werk tonen met onderwerpen die raken aan mode, gender, seksualiteit, verleidelijkheid en gevaar gecombineerd met de calvinistische en deugdzame vrouwen uit andere eeuwen.

T/m 18 sept, Melkmarkt 41. Inl.: www.stedelijkmuseumzwolle.nl.

Foto Festival Naarden

Thema voor de twaalfde editie van het fotofestival is Het Portret. Onder de titel Let’s face it wordt een portret geschetst van de Nederlandse Fotografie en haar fotografen. Heel Naarden Vesting wordt een foto-expositie met de Grote Kerk als centraal punt. Daar is werk te zien van Joost van den Broek, Koos Breukel en Stephan Vanfleteren. Bezoekers kunnen een daguerréotype laten maken (een portret in de oude fototechniek uit 1858), verder zijn er rondleidingen en is er een fotoboekenmarkt.

T/m 19 juni. Inl www.fotofestivalnaarden.nl

Tekeningen

In het Stedelijk Museum Schiedam is een overzicht te zien van Nederlandse tekenkunst sinds 1960. De expositie All About Drawing toont werk van maar liefst honderd tekenaars – van een houtskooltekening van Renie Spoelstra, twee en een halve meter hoog tot minuscule tekeningetjes op glas van Claire Harvey. Bekende en onbekende namen wisselen elkaar af en allemaal hebben ze ongeveer evenveel muurruimte gekregen. Ook in vijftig galeries en andere kunstinstellingen in heel Nederland is de komende maanden de tekenkunst te zien.

T/m 28 aug, Hoogstraat 112. Inl: www.stedelijkmuseumschiedam.nl

Lucas van Leyden

De Lakenhal Leiden toont een uitgebreid overzicht van het werk van Lucas van Leyden en diens tijdgenoten, bewonderaars en inspiratiebronnen. Van Leyden (1489/1494-1533) woonde en werkte zijn hele leven in Leiden en zijn beroemdste schilderij Het Laatste Oordeel hangt nog altijd in De Lakenhal.

T/m 26 juni, Oude Singel 28-32, Leiden. Inl www.lakenhal.nl.

Laatste kans!

Antiphotojournalism

Professionele fotojournalisten krijgen meer concurrentie van amateurs en de opstanden in het Middern-Oosten zijn daar een goed voorbeeld van. Op de expositie Antiphotojournalism in Foam Amsterdam hangen reportages van gevestigde Magnum-fotografen, maar ook youtubefilms. De expositie wordt afgesloten door bloggers, kunstenaars en gastsprekers (zie lezingen & literatuur). T/m 8 juni, Keizersgracht 609, Amsterdam. Inl www.foam.org

Schoonheid in de wetenschap

Op de expositie Schoonheid in de wetenschap in Boijmans Van Beuningen Rotterdam tonen achthonderd foto’s en films beelden uit de wetenschap die onzichtbaar zijn voor het menselijk oog – van (sub)atomaire deeltjes, het effect van geluid op materie, kristallen van moleculen en veelkleurige slijpsels van gesteenten. Maar ook eencelligen, planten en schimmels zijn van een oogverblindende schoonheid. T/m 5 juni, Museumpark 18-20. Inl www. boijmans.nl