Even de tandjes op elkaar

Kijk. Zo zien mannen eruit die een enorme inspanning leveren. In dit geval gaat het om zes heren die meedoen aan de traditionele ‘Steinheben’-competitie: de Alpenländische Meisterschaft.

In een biertent in het Duitse Grafing, nabij München, tillen zij een 250 kilo zware steen op. Deze vorm van gewichtheffen is een Beierse traditie die teruggaat tot de vijftiende eeuw. Het populaire tijdverdrijf begon met het optillen van een groot rotsblok, maar de sport is in de loop der jaren geëvolueerd: de steen wordt nu aan een handvat opgehesen.

De mannen staan tijdens de competitie op een verhoging in een hoek van de tent. Ze zakken door hun knieën, tillen de steen op en laten hem zo vaak mogelijk een tiental centimeters zakken, om hem, zonder dat hij de grond geraakt heeft, weer op te tillen.

Beloning: eeuwige roem en voor de echt groten: opname in een Hall of Fame.