EU en IMF: Grieken boeken vooruitgang, meer financiële steun

Communistische betogers bezetten vanochtend in Athene het ministerie van Financiën. Foto Reuters / John Kolesidis

De Griekse regering heeft ‘significante vooruitgang’ geboekt bij het terugdringen van zijn begrotingstekort, maar moet snel meer hervormingen doorvoeren. Dat staat in een gezamenlijke verklaring van de EU, het IMF en de Europese Centrale Bank.

De vanmiddag uitgegeven verklaring is opgesteld op basis van een maand durende inspectie van de Griekse overheidsfinanciën door de Europese Commissie. Omdat de resultaten van de inspectie volgens de commissie goed genoeg zijn krijgt Griekenland begin juli het volgende deel van de in totaal 110 miljard euro toegezegde financiële steun.

Hoewel de EU, het IMF en de ECB de steun aan de Grieken willen continueren zijn ze ook kritisch op de regering van premier George Papandreou. In de verklaring stellen de instanties dat het tempo van ‘structurele en fiscale’ hervormingen moet worden opgevoerd. Zij hebben het vertrouwen dat dit gebeurt, want de Griekse regering heeft zich gecommitteerd aan een ambitieus begrotingsplan voor de middellange termijn, aldus de verklaring.

Papandreou had vanmiddag een ontmoeting met de ministers van Financiën van de eurolanden. Daar lichtte hij zijn voorstellen voor extra bezuinigingen en hervormingen toe. De aankondiging van nieuwe bezuinigingen heeft vandaag opnieuw tot zware protesten geleid in Athene. Communistische betogers hebben vanmorgen het ministerie van Financiën bezet en riepen de bevolking op tot een algehele staking.