Een nieuwe Fujimori voor Peru

Peru staat voor een moeilijke keuze bij de verkiezing van een nieuwe president. De linkse Humala en de rechtse Keiko Fujimori hebben beide een omstreden verleden.

Under pouring confetti, Peru's presidential candidate Keiko Fujimori, of the political party Fuerza 2011, gestures during her closing campaign rally in Lima, Peru, Thursday June 2, 2011. Keiko, daughter of former Peru's President Alberto Fujimori will face Ollanta Humala, of the Gana Peru party, in a presidential runoff June 5. (AP Photo/Esteban Felix)

In Peru hebben deze zondag de spannendste presidentsverkiezingen sinds tijden plaats. Voor de meerderheid van de stemgerechtigde Peruanen is het een moeilijke keuze uit twee extreme kandidaten. Een linkse ex-militair, Ollanta Humala, versus de rechtse Keiko Fujimori, dochter van de veroordeelde, dictatoriale ex-president, Alberto Fujimori.

Recente peilingen wijzen op nek-aan-nek-race, nadat Keiko Fujimori een tijdje de leiding had genomen. Een groot deel van de kiezers blijkt nog geen keuze te hebben gemaakt, omdat een gematigde kandidaat ontbreekt. Tijdens de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in april won geen van de gematigde kandidaten, onder wie voormalig president Alejandro Toledo, genoeg stemmen voor de beslissende tweede ronde.

Afgelopen week was het laatste debat tussen Humala en Fujimori, in het Marriott Hotel in Lima. De potentiële leiders van het land keken daarbij, net als tijdens de campagne, niet zozeer naar de toekomst maar vooral naar het verleden.

Zo herinnert Humala er graag aan dat Keiko’s naam eeuwig verbonden blijft met die van haar vader en zijn bewind (1990-2000), een tijd dat mensenrechtenschendingen aan de orde van dag waren. Zelf roept Fujimori junior steeds dat zij haar eigen weg gaat en niet haar vader is.

Keiko Fujimori is vooral populair bij de armen in de steden en in het bijzonder bij de middenklasse en het bedrijfsleven, omdat zij heeft beloofd het succesvolle liberale economische beleid van de huidige president Alan García voort te zetten.

Maar weifelende kiezers vragen zich af of Keiko echt anders zal zijn dan haar vader. Op haar negentiende was zij immers de first lady van Peru, nadat haar ouders uit elkaar waren gegaan. Zo ver stond Keiko dus niet af van het repressieve beleid van haar vader, luidt de kritiek.

Tegelijkertijd heeft ook Humala twijfelachtige papieren. In het verleden heeft hij zich bijvoorbeeld geassocieerd met Hugo Chávez, de socialistische president van Venezuela. Hoewel hij dit jaar in zijn campagne afstand heeft genomen van Chávez, en nadrukkelijk Brazilië als lichtend voorbeeld voor Peru noemt, vraagt Fujimori zich af – en ook andere critici doen dat – of hij straks niet alsnog een linkse revolutie à la Venezuela zal beginnen.