Een fijne kermis van superhelden

scene uit de film X Men : First Class (2011) FOTO: Warner Bros James McAvoy

X-Men: First Class

Regie: Matthew Vaughn. Met: James McAvoy, Michael Fassbender, Jennifer Lawrence. In: 91 bioscopen. ***

Net als Bryan Singers oorspronkelijke X-Men -film uit 2000, begint ook deze nieuwe X-Men in Auschwitz. Die trilogie hield het daarbij. Daarna gingen we naar het heden en namen de stunts en effecten het werk over. In X-Men: First Class gaan we terug naar het begin. Dat betekent veel Auschwitz, en een waarschijnlijk camp bedoelde nazi gespeeld door Kevin Bacon.

Er wordt meer geschiedenis herschreven: de Cuba-crisis is de schuld van een maniakale nazi en een wraakzuchtige Jood. Ja, zo kennen we er nog wel een paar. Maar dat zijn geen zaken waar je vraagtekens bij moet zetten: dit soort entertainment schrijft voor dat denken even niet gewenst is.

Jammer eigenlijk dat moderne superheldenfilms verhalen nodig lijken te hebben, want als kermisattractie is de film bij regisseur Vaughn, die met Kick-Ass vorig jaar al zo'n verrukkelijke, bijna anti-superheldenfilm afleverde, in uitstekende handen.

Dana Linssen

    • Dana Linssen