E. du Perronprijs voor biografie Surinamer

Boekomslag Biografie Anton de Kom van Rob Woortman & Alice Boots

Afgelopen vrijdag werd de E. du Perronprijs 2011 uitgereikt aan de auteurs van de biografie over Anton de Kom.

Voor de 21ste keer werd vorige week de E. du Perronprijs uitgereikt – een prijs die bedoeld is om een cultuuruiting die gericht is op het bevorderen van wederzijds begrip en een goede verstandhouding tussen de in Nederland woonachtige bevolkingsgroepen. De 2.500 euro die met de prijs samengaat ging naar de biografen Alice Boots en Rob Woortman voor Anton de Kom. Biografie 1898 – 1945 / 1945 – 2009. Een biografie in twee delen dus.

De eerste helft van deze biografie gaat over het leven van de Surinaamse antikoloniale schrijver De Kom: diens groeiend zelfbewustzijn, zijn verbazing over het feit dat hij op school meer leerde over Nederland dan over zijn eigen land, en ook zijn opleiding en werk in Nederland.

Hij werd gezien als activist, communist zelfs, maar wilde vooral schrijver zijn – wat hem uiteindelijk lukte met zijn succesvolle boek Wij slaven van Suriname (1934).

De Kom kwam in 1945 in een concentratiekamp om het leven, nadat hij in 1944 was gearresteerd. Maar zijn invloed op de vrijheidsstrijd in Suriname en het groeiende bewustzijn van de Surinamers is groot geweest; het ‘naleven’ van De Kom is het onderwerp van de tweede helft van het boek.

In Amsterdam Zuidoost is zijn aanwezigheid onmiskenbaar, ook in letterlijke zin: er is een standbeeld van hem neergezet. Waarschijnlijk kwam dan ook vooral vanwege de tweede helft van het boek, het verhaal over de blijvende invloed, deze biografie in aanmerking voor de E. du Perron prijs.

Het juryrapport rept van een ‘voorbeeldige biografie’ die ‘historisch zorgvuldig en genuanceerd door een levensverhaal laveert dat een enorme aantrekkingskracht heeft gehad op mythevorming’ en laat zien hoe De Kom ‘tot twee keer toe speelbal wordt van politieke machinaties’.

Eerdere laureaten waren o.a. Max Velthuijs, Hafid Bouazza, Anil Ramdas, Guus Kuijer, Adriaan van Dis en Abdelkader Benali. De andere genomineerden van deze editie waren Lydia Rood (Opgejaagd) en Ernest van der Kwast (Mama Tandoori). (NRC)