Deze mutatie eist snelle diagnose

De bacteriestam van de zich nu verbreidende EHEC-bacterie is fel, gevaarlijk en resistent tegen een groot aantal antibiotica. Een nieuwe test traceert hem.

A goats eats discarded cucumbers at a farm on June 1, 2011 in Algarrobo, near Malaga. Madrid threatened to sue German officials who initially warned that the virulent bacteria, which has already killed 15 in Germany and one in Sweden, was borne by cucumbers imported from Spain before correcting their findings. Europe's top health official said that a killer bacteria outbreak in Germany was "serious," but ruled out the need to ban cucumber sales or travel to its Hamburg epicentre. AFP PHOTO/ JORGE GUERRERO AFP

De uitbraak van de gevaarlijke bacterie EHEC in Noord-Duitsland wordt veroorzaakt door een zeldzame bacteriestam. Dat maakte de Wereldgezondheidsorganisatie WHO gisteren bekend. De enterohemorragische Escherichia coli (EHEC)-bacterie, die de wetenschappelijke identificatiecode O104:H4 heeft gekregen, blijkt nieuwe mutaties te hebben die hem niet alleen veel virulenter maken, maar ook resistent maken tegen een groot aantal antibiotica. Deze bacterievariant is volgens de WHO wel eerder bij mensen gezien, bijvoorbeeld in Zuid-Korea in 2005, maar heeft nooit eerder tot zo’n uitbraak geleid.

De genetische veranderingen zijn ontdekt door Chinese wetenschappers van het Peking Instituut voor genonderzoek in Shenzhen. Een referentielaboratorium van de WHO en een Deens laboratorium hebben de bevindingen bevestigd. De WHO gaat de gemuteerde bacterie nu verder onderzoeken.

Daarmee wordt duidelijk dat de Duitse EHEC-bacteriestam verschilt van een andere giftige EHEC-bacterie, de zogeheten ‘hamburgerbacterie’. Deze EHEC, aangeduid door de code O157:H7, veroorzaakte in de jaren negentig in de VS een grote uitbraak, doordat mensen slecht doorbakken hamburgers hadden gegeten. Sindsdien zijn er herhaaldelijk uitbraken van deze bacterie geweest.

Het Zwitserse farmaceutische bedrijf Roche maakt vandaag bekend dat het een nieuwe snelle DNA-test heeft ontwikkeld om de EHEC-bacterie bij patiënten op te sporen. Een snelle diagnose is van groot belang voor de patiënt want een behandeling met antibiotica kan een averechts effect hebben. Volgens een woordvoerder van het RIVM kan een diagnose bij een vermoeden dat iemand EHEC heeft, al snel enkele dagen op zich laten wachten. Met de nieuwe test van Roche zou het binnen een uur vastgesteld kunnen worden. De test detecteert de genen die verantwoordelijk zijn voor het zogeheten shigatoxine 2, de gifstof die EHEC-patiënten zo ziek maakt. De test kan de twee verschillende shigatoxine-producerende EHEC-stammen van elkaar onderscheiden.