De era zonder topper

De finale in Parijs gaat niet tussen de topfavorieten, maar tussen de nummer 5 en 6 van de wereld – routiniers Francesca Schiavone en Na Li.

Een les voor de jonkies?

Francesca Schiavone wint in de halve finales van Roland Garros van Marion Bartoli (6-3 en 6-3). Foto Reuters Francesca Schiavone of Italy reacts during her semi-final match against Marion Bartoli of France at the French Open tennis tournament at the Roland Garros stadium in Paris June 2, 2011. REUTERS/Vincent Kessler (FRANCE - Tags: SPORT TENNIS) REUTERS

Tot voor kort leek het vak van proftennisster geen beroep waarmee je oud kon worden. Het afgelopen decennium gingen speelsters als Justine Henin, Kim Clijsters en Martina Hingis al op jonge leeftijd met tennispensioen – om vervolgens later een comeback te maken. Maar geen van drieën haalde de dertig als actieve topsporter. Francesca Schiavone (30) en Na Li (29) gaan dit jaar tegen de trend in en spelen morgen op Roland Garros de finale van het vrouwentoernooi. De Italiaanse is titelverdediger in Parijs en de Chinese was eerder dit jaar verliezend finalist op de Australian Open.

De routiniers vullen dit seizoen het machtvacuüm op dat is ontstaan door het vertrek van Henin, de blessure van de zusjes Williams, de vormcrisis van Clijsters en het wegvallen van ‘eendagsvliegen’ als Dinara Safina, Jelena Jankovic, Svetlana Koetsnetsova en Ana Ivanovic. Het leek er even op dat Maria Sjarapova op het gravel van Parijs de hegemonie na een langdurige kwakkelperiode zou herstellen, maar Na Li versperde haar gisteren in het stadion Philippe Chatrier de weg: 6-4 en 7-5. Gravelspecialiste Schiavone rekende een paar uur later af met de lokale favoriet Bartoli: 6-3 en 6-3. Zo blijft Mary Pierce (2000) de laatste Franse winnares van Roland Garros.

De macht in het vrouwentennis is de laatste jaren niet meer in handen geweest van één dominante speelster. De laatste vijftien jaar zijn ruwweg onder te verdelen in zes perioden: 1. Het tijdperk-Martina Hingis en Lindsay Davenport 2. De hegemonie van Venus en Serena Williams 3. De machtsovername van Clijsters en Henin 4. De opkomst van een contingent talentvolle en succesrijke Russinnen, onder wie boegbeeld Maria Sjarapova 5. De revival van Henin 6. De nummers één zonder grandslamtitel, zoals Jankovic, Safina en Caroline Wozniacki.

De tijd dat een jong sterretje uit het niets een greep naar de koppositie kan doen is mede door het invoeren van nieuwe regels voorbij. De Nederlandse Arantxa Rus is nu op haar twintigste nog relatief jong. Veertien jaar geleden werd Hingis op haar zeventiende de jongste nummer één uit de geschiedenis van het vrouwentennis. Ze nam de macht over van Steffi Graf en Monica Seles. Met verschillende onderbrekingen – door Davenport – wist Hingis de koppositie van de wereldranglijst 209 weken vast te houden. Ze kreeg in 2002 zoveel last van een chronische enkelblessure dat ze op haar 22ste voor de eerste keer afscheid nam van het proftennis. De Zwitserse maakte in 2006 nog wel een opmerkelijke comeback, maar ze kreeg opnieuw lichamelijke klachten, testte positief op cocaïne en maakte een definitief einde aan haar carrière.

De Amerikaanse zusjes Venus en Serena Williams namen eind jaren negentig de hegemonie over van de schaaktennisster Hingis. Ze wisten hun tegenstanders met modern powertennis te declasseren en waren elkaars gevaarlijkste opponenten. De overige profs streden om de titel best of the rest. Pas toen Venus én Serena zowel door activiteiten buiten het tennis als door blessures langere tijd uit de roulatie waren, kwam de eerste positie weer vacant.

De Belgische tennissters Clijsters en Henin maakten optimaal gebruik van het wegvallen van de zusjes Williams. En zo ging de machtsstrijd in de top tussen de atletische en gespierde Vlaamse en de met veel vernuft spelende Waalse. Eerst was het Clijsters die zich de nummer één van België mocht noemen. Maar toen de Belgische vrouwen elkaar in finales van grandslamtoernooien moesten bestrijden, was het Henin die zegevierde. Aan de Belgische overheersing kwam ook vroegtijdig een einde.

Daarna was het de beurt aan een lichting Russische en Servische speelsters om toe te slaan. Anastasia Miskina, Sjarapova, Koeznetsova, Ivanovic, Jankovic en Safina speelden mee om de hoofdprijzen. Sjarapova leek als enige in staat om de nieuwe koningin van het vrouwentennis te worden toen ze in augustus 2005 nummer één van de wereld werd. Een hardnekkige schouderblessure wierp haar ver terug. Pas dit seizoen heeft de Siberische hardhitter wat van haar oude glans terug. Maar het was gisteren niet genoeg om van Na Li te winnen.

De hedendaagse topvier van het vrouwentennis was op Roland Garros al eerder afgehaakt. Wozniacki (1), Clijsters (2), Vera Zvonareva (3) en Victoria Azarenka (4) konden de verwachtingen op het complex nabij Bois de Boulogne niet waarmaken. Schiavone – de nummer vijf van de wereld – ging met steeds meer vertrouwen spelen en rook haar kans op een tweede grandslamtitel. In de halve eindstrijd schakelde ze gisteren overtuigend de vreemde, selfmade speelster Bartoli uit, voor wie een plaats in de halve finales al een opmerkelijk resultaat was.

De kans dat Schiavone en Na Li een nieuw tijdperk van ‘de oudjes’ gaan inluiden lijkt niet groot. Ze mogen in de herfst van hun carrière op Roland Garros nog om een hoofdprijs strijden, maar geen van beiden zal als nummer één van de wereld met pensioen gaan. Met de eindstrijd van morgen hebben ze de jongeren wel een lesje geleerd.

    • Koen Greven