De eerste Nederlandse musical

Voor de volledigheid is misschien nog wel van belang te melden dat de eerste Nederlandse musical op professionele basis, waarover Henk van Gelder schreef (De mjoezikul is jarig, CS 12 mei) een bewerking was van een door Mies Bouhuys in opdracht van de Amsterdamsche Vrouwelijke Studenten Vereniging geschreven musical ‘Pluk een Ster’, die op 7 November 1957 in de Stadschouwburg in première ging.

Al waren de acteurs dan studenten en dus amateurs, dat waren de regisseur, Johan Greter, en de decorontwerper, Frans Deckwitz, allerminst, terwijl de muziek was geschreven door Walter Kous.

De handeling was, als ik mij goed herinner ,ik heb de voorstelling gezien, in de latere bewerking verplaatst van het Waterlooplein waar tussen de arme werkstudent met een stalletje met muziekinstrumenten en de praeses van een meisjesdispuut een mooie liefde ontstond, verplaatst naar een benzinestation waar iets dergelijks geschiedde tussen de pompbediende Ton van Duinhoven en een aantrekkelijk meisje.

Bijna alle recensenten van ‘Pluk een Ster’ begonnen met een toelichting „een musical is een toneelspel, waarin gezongen wordt ...” De radioredacteur van het Algemeen Handelsblad schreef: „ bij ons [groeide] de gedachte hoe geschikt deze musical voor een televisie-uitzending zou zijn. Juist in ons land ,dat de in het buitenland populaire theatervorm nauwelijks kent ...”

Dat is er niet van gekomen,maar duidelijk is wel, dat het studententoneel in die tijd ook hier voorop liep.

Mr J.I.van Praag Sigaar,

Amsterdam

    • Mr J.I.Van Praag Sigaar