D66 wint aan invloed in ambtelijke top

Het kabinet heeft op twee belangrijke ambtelijke posities actieve leden van D66 benoemd. Kasja Ollongren wordt per 15 augustus secretaris-generaal op het ministerie van Algemene Zaken. Zij was in 2006 kandidaat-Kamerlid voor D66. Hans Vijlbrief, die vorig jaar meewerkte aan het D66-verkiezingsprogramma, is benoemd als thesaurier-generaal.

Daarmee worden bij het financieel-economisch beleid van het kabinet twee ambtenaren van D66-huize nauw betrokken. Deze krant meldde woensdag nog dat topambtenaar Annemieke Nijhof, ook D66-lid, juist vertrekt bij Infrastructuur en Milieu. Ze vertrekt uit onvrede over het door de PVV beïnvloede politieke klimaat.

Ollongren (43) was als lid van het formatieteam direct betrokken bij de totstandkoming van het minderheidskabinet van VVD en CDA. Ze bouwde toen een goede band op met generatiegenoot Mark Rutte.

Ollongren was sinds 2007 plaatsvervangend SG op Algemene Zaken. Zij volgt Richard van Zwol op die secretaris-generaal onder zijn partijgenoot Jan Kees de Jager wordt bij het ministerie van Financiën. Een functie met hoger aanzien bij Financiën gaat ook naar een ander lid van D66. Hans Vijlbrief, nu nog directeur-generaal Energie en Telecom bij Economische Zaken, wordt per 1 juli thesaurier-generaal. Deze functie van schatkistbewaarder wordt in ere hersteld. Ronald Gerritse, die per 1 mei de Autoriteit Financiële Markten leidt, combineerde drie jaar de functie van SG en thesaurier-generaal.

Kabinet brengt ambtelijke carrousel op gang: pagina 25