Coldplay recyclet Peter Allens ‘I go to Rio’

Bijna 35 jaar geleden was het een hit: I go to Rio van de Australische Peter Allen. Coldplay heeft het aanstekelijke pianodeuntje uit dit nummer nu op een slimme manier verwerkt in hun nieuwe single Every Teardrop is a waterfall.

Het is nog niet duidelijk of het nummer, dat vanaf vandaag in de iTunes-store staat, ook op het nieuwe album van Coldplay zal verschijnen.

De Britse band heeft aangekondigd het nummer te spelen op het Duitse festival Rock im Park, komend weekeinde. En ongetwijfeld springen ook duizenden mensen op het nummer tijdens Pinkpop, waar Coldplay volgende week zaterdag optreedt.

Beluister hieronder de nieuwe Coldplay-single:

Vergelijk het nummer met Peter Allens I go to Rio:

Op de website van Coldplay staat netjes vermeld dat elementen van I go to Rio in het nummer verwerkt zijn:

Every Teardrop Is A Waterfall contains elements of I Go To Rio written by Peter Allen and Adrienne Anderson

Het is niet de eerste keer dat het nummer gerecyclet wordt. Het ‘pianoriffje’ werd eerder al verwerkt in ‘Ritmo de la Noche’, een grote hit begin jaren negentig:

Update 18.46 uur: Ritmo de la Noche was samen met Kaoma’s Lambada één van dé zomerhits van 1990. Op een gegeven moment stonden er maar liefst drie verschillende versies van het nummer in de top 40.

- De originele versie van Chocolate werd de grootste hit. De plaat, waar de Duitse dj en producer Alex Jörg Christensen achter zat, kwam op 25 augustus de top 40 binnen en bereikte de achtste plaats. In totaal stond het nummer zes weken in de hitlijst.

NB: Peter Allens I go to Rio kwam in 1978 niet verder dan de 27ste plaats in de Nederlandse top 40.

http://www.youtube.com/watch?v=7VoFg38cROg

- Een versie van Mystic (zie hierboven) kwam ook op 25 augustus de top 40 binnen met als hoogste positie de 24e plaats. De plaat stond vier weken in de hitparade.

- Op 8 september 1990 kwam ook nog eens een versie van Lorca de top 40 binnen. Daarmee stonden er tegelijkertijd drie versies van hetzelfde nummer in de Nederlandse hitparade. Lorca’s Ritmo de la noche bereikte slechts de 29e plaats en stond vier weken in de top 40.

Een coverversie van Chocolate’s Ritmo de la Noche van de Argentijnse band The Sarcados wist de Nederlandse top 40 niet te halen.

    • David Haakman