Buitenland

België

In de marge

In Museum Dr. Guislain in Gent is vorige week de tentoonstelling Belgische documentaire fotografie In de Marge geopend. De expositie toont ruim 400 foto’s van belangrijke documentaire fotografen uit diverse generaties. Er is werk van o.a. Carl De Keyzer (Zona, Siberische gevangenissen), Bieke Depoorter (I am about to call it a day) (laureaat van de Magnum Expression Award 2009), Tim Dirven (psychiatrie in Roemenië), Cédric Gerbehaye (Congo in Limbo) en Harry Gruyaert (Made in Belgium - by night).

Tot 4 sept www.museumdrguislain.be

Prijs jonge Belgische schilderkunst 2011

Vanaf de bekendmaking op 8 juni is de dag erna in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel werk te zien van genomineerden. Laureaten als Pierre Alechinsky, Ann Veronica Janssens, Raoul De Keyser, Hans Op de Beeck en Marie-Jo Lafontaine geven de internationale dimensie aan.

T/m 11 sept. Entree Ravensteinstraat 23. Brussel. www.bozar.be

Duitsland

Francesco Clemente

Symboliek, mythen en filosofische elementen figureren in het werk van Francesco Clemente. In de Schirn Kunsthalle in Frankfurt zijn tot 4 september veertig werken te zien van Francesco Clemente uit de periode 1978 tot 2011. www.schirn.de

Matt Mullican

In Haus der Kunst in München wordt vanaf 10 juni de tentoonstelling Organizing the World gepresenteerd, rondom het werk van de Amerikaanse kunstenaar Matt Mullican. Centraal thema in de installaties is de mens in het universum en de ordening van de wereld.

Tot 11 sept. www.hausderkunst

Frankrijk

Filosofische portretten

Laatste kans om de tentoonstelling Portraits de la Pensée in het Paleis voor Schone Kunsten in Lille te zien. Er zijn ruim veertig werken tentoongesteld van drie meesters uit de 17de eeuw: Vélasquez, Giordano en Ribera, die in hun voorstellingen alle drie reflecteren op het filosofische verbeeldingsvermogen in de Gouden Eeuw. Tot 13 juni. Inl www.pba-lille.fr

Chagall en de Russische avant garde

In het Museum van Grenoble is nog t/m 13 juni de tentoonstelling rondom de van oorsprong Wit-Russisch-joodse kunstenaar Marc Chagall te zien. De werken, voor het grootste deel afkomstig van het Centre Pompidou in Parijs, worden getoond in combinatie met werk van Russische kunstenaars uit de 20ste eeuw.

www.museedegrenoble.fr

Spanje

Yayoi Kusama

In Museum Reina Sophia in Madrid wordt tot 12 september het werk van de Japanse kunstenaar Yayoi Kusama (Matsumoto, 1929) geëxposeerd. Haar werk omspant zes decennia. Op haar 23ste had zij een eerste solo-expositie in Japan. Eind jaren vijftig vertrok zij naar New York. Kusama maakt schilderijen, collages, installaties en performances. www.museoreinasofia.es

Oostenrijk

Egon Schiele

In de Orangerie van Museum Belvedere in Wenen hangen ruim 100 portretten en zelfportretten van de Oostenrijkse kunstschilder Egon Schiele (1890 tot 1918). Schiele schilderde in zijn leven ruim 175 portretten en maakte met Gustav Klimt en Oskar Kokoschka deel uit van de Weense avant garde. www.belvedere.at