Boeken nieuws

David Grossmann schrijft boek over gesneuvelde zoon...

Vijf jaar na het sneuvelen van zijn zoon Uri in de oorlog tegen Libanon komt de Israëlische auteur en vredesactivist David Grossmann met een roman over het verlies van een kind. Volgens The Guardian gaat Falling Out of Time weliswaar over ‘de pijn en de schok van rouw’ , maar is het niet autobiografisch en speelt het zelfs niet in Israël. Toch zei Grossmans redacteur Menahem Perry tegen de Israëlische krant Haaretz dat de auteur voor het boek ‘in het diepste van zijn privégevoelens is gedoken’. Uri Grossmann sneuvelde in 2006 in Libanon, twee dagen voor een staakt-het-vuren van kracht werd, en twee dagen nadat zijn vader publiekelijk had opgeroepen het vechten te beëindigen.

...tentoonstelling voor Van der Heijdens ‘Tonio’...

Het Letterkundig Museum in den Haag wijdt een tentoonstelling aan het ‘requiem’ Tonio dat A.F.Th. van der Heijden schreef over de dood van zíjn zoon, vorig jaar, en dat vorige week verscheen. In het museum zijn onder meer aantekeningen, delen van het handschrift en de drukproeven te zien. Daarnaast zijn er foto’s en persoonlijke documenten van en over Tonio zelf te zien, zoals diens fotocamera’s en schoolopstellen.

... en Tirade laat schrijvers hun eigen necrologie schrijven

Alsof er daarmee nog niet genoeg dood rondwaart, vroeg literair tijdschrift Tirade schrijvers hun eigen necrologie te schrijven. Onder anderen Arnon Grunberg, David van Reybrouck, Maarten Asscher, Tomas Lieske en Sasja Janssen deden mee, evenals Bernlef, die zijn ‘IM’ op zondag 5 juni in Oostende uitspreekt. Het idee ontleende het tijdschrift aan het korte verhaal ‘Mortals’ van Tobias Wolff, waarin een necrologie- schrijver ontslagen wordt als een van zijn onderwerpen nog blijkt te leven. Het doet ook denken aan Patrick Marbers later verfilmde toneelstuk Closer, waarin een journalist solliciteert naar de baan van necrologieënschrijver, en te horen krijgt dat hij zal worden aangenomen als men kan lachen om de necrologie die hij van zichzelf schrijft.

Femke Halsema wordt commissaris bij WPG

Ex-politica Femke Halsema treedt eind juni toe tot de Raad van Commissarissen bij WPG Uitgevers. Dit meldt Boekblad. Volgend jaar wordt ze voorzitter, als de huidige voorzitter Margreeth de Boer om statutaire redenen aftreedt. Volgens WPG sluit de benoeming van Halsema, voormalig fractievoorzitter van GroenLinks in de Tweede Kamer en een fervent debater, lezer en door de wol geverfd literair jurylid, ‘aan bij het maatschappelijk belang van de activiteiten van WPG Uitgevers’.

Nooteboom bij Newsweeks ‘beste reisschrijvers’

Met de zomer op komst wijdt Newsweek een sfeervolle fotoserie aan de ‘beste reisschrijvers van de eeuw’. Veertien noemt het blad er, onder wie naast Nooteboom ook Theroux en Naipaul, en opvallend veel vrouwen, zoals Freya Stark, Martha Gellhorn en Devla Murphy. Nooteboom wordt getypeerd als ‘the ultimate stylist of the genre’. ‘Zeer introspectief en zelfbewust, geestig en grillig, observeert hij mensen en plaatsen en zijn eigen reacties daarop, met een originaliteit die volstrekt boeiend is.’ Aan sprankelende zinnen geen gebrek in zijn werk, aldus het blad.

Scholieren krijgen spannend boek cadeau

Het lijkt een trend te worden: uitgeverijen die – in het gevecht om publiciteit? – boeken cadeau doen. Doorgaans zijn Kamerleden hiervan het doelwit, maar nu heeft uitgeverij Delubas te Drunen (leesmaterialen voor het onderwijs) ter gelegenheid van de Maand van het Spannende Boek besloten de 8500 basisscholen in Nederland het boek Rampdag cadeau te doen, geschreven door Tijl Rood en geïllustreerd door Luc Vernimmen en afkomstig uit de serie Spannend! voor moeilijk lezende kinderen.

OP DE SITE

De malaise in de boekenbranche, en wat doet een redacteur eigenlijk?

Redactie Maartje Somers, m.m.v. Dirk Leyman.

Dagelijks verschijnen nieuwe berichten op nrcboeken.nl. Deze rubriek werkt samen met Dirk Leymans blog www.depapierenman.nl