Blatter voor vier jaar herkozen

Sepp Blatter (75) is afgelopen woensdag met een ruime meerderheid herkozen als voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA.

Op het congres in Zürich kozen bij een geheime stemming 186 van de 203 bondsafgevaardigden voor Blatter. De Zwitser was na het afhaken van zijn enige concurrent Mohamed bin Hammam uit Qatar – de voorzitter van de Aziatische voetbalbond – de enige kandidaat. Een zichtbaar vermoeide Blatter zwoer „als kapitein het schip weer op de juiste koers te krijgen. We zijn geraakt en ik ben ook persoonlijk aangevallen. Dat wil ik nooit meer meemaken. We hebben fouten gemaakt, maar we zullen onze conclusies trekken.”

Na een hectische week van verdachtmakingen en rumoerige persconferenties blijkt Blatter nog steeds oppermachtig binnen ’s werelds hoogste voetbalorgaan. Zijn enige tegenstander, Bin Hamman, trok zich afgelopen weekend terug uit de verkiezingsstrijd. Hij wordt ervan verdacht met steekpenningen bij de Caraïbische landen stemmen geronseld te hebben voor het wereldkampioenschap in Qatar. Ook tegen Blatters eigen vicevoorzitter, de Trinidadiaan Jack Warner, loopt een fraudeonderzoek. Zowel Warner als Bin Hamman is intussen geschorst.

Ondanks de grote steun voor Blatter verliep het congres in een gespannen sfeer. Een motie van de Engelse voetbalbond FA om de stemming uit te stellen werd door het merendeel van de leden verworpen. De invloedrijke Duitse voetbalbond eiste dan weer een onderzoek naar de toewijzingsprocedure rond het WK van 2022 aan Qatar. „Niemand kan ontkennen dat die procedure verdacht was”, zei de Duitse bondsvoorzitter Theo Zwanziger op de Duitse televisie. Ook de Zwitserse bondvoorzitter Micheline Calmy-Rey was kritisch: „FIFA moet de kritiek ernstig nemen. Het is belangrijk dat het vertrouwen hersteld wordt. Laat jullie idealen niet corrumperen door geld.”

Na zijn weinig verrassende herverkiezing kondigde Blatter hervormingen aan. „We zullen veranderingen doorvoeren. Geen oplapwerk, maar radicale beslissingen.” De Zwitser benadrukte dat dergelijke hervormingen vanuit „de FIFA-familie” zelf moeten komen. Een niet mis te verstane boodschap aan zijn critici, die de voorbije dagen voor een onafhankelijk onderzoek hadden gepleit.