Beeldende kunst

Den Haag onder de Hemel

In 2011 is het honderd jaar geleden dat de eerste Chinezen, contractarbeiders, naar Nederland kwamen. Zij streken onder meer neer in Den Haag . Dit is aanleiding voor de expositie Den Haag onder de Hemel met monumentale beelden en installaties van Chinese beeldhouwers op diverse locaties in Den Haag. Op het Lange Voorhout staan de grootformaat sculpturen van o.a. van Sui Jianguo (de rode dinosaurus), Yue Minjun (Giant Man) en Zhang Huan (Copper Leg). In de Kloosterkerk exposeert Wenda Gu en in Pulchri Studio geven Nederlandse kunstenaars hun visie op China.

In Museum Beelden aan Zee is de overzichtstentoonstelling van Sui Jianguo, de belangrijkste Chinese beeldhouwer. Te zien zijn zogeheten familiestenen, bronzen beelden van Mao-jasjes die de leegte van de macht verbeelden, de installatie The Slant Paradise (het scheve paradijs) en op de buitenterrassen staan 114 bijna manshoge figuren die het verhaal vertellen van de uitbuiting van boeren door een landeigenaar. Van 6 juni tot begin september. Inl www.denhaagsculptuur.nl.

15 seconds of fame

Your Name in Lights verwijst op een speelse en licht provocerende manier naar de fascinatie voor beroemdheid in onze maatschappij en roept herinneringen op aan Andy Warhols uitspraak dat iedereen in de toekomst zijn eigen 15 minutes of fame zal hebben. De Amerikaanse kunstenaar John Baldessari vroeg mensen, geïnspireerd door historische showbizzbeelden op Broadway en in Hollywood films, om mee te doen met 15 seconds of fame. Deelnemers schreven zich in op een speciale website en hun naam zal in juni op het Museumplein Amsterdam 15 seconden metershoog verschijnen op het 30m lange L.E.D.-scherm op het plein. Inschrijven kan nog steeds op: www.yournameinlights.nl. Op 5 juni 15u30 voert Ann Goldstein, directeur Stedelijk Museum, met Rudi Fuchs, oud-directeur een gesprek met John Baldessari. T/m 26 juni. Inl www.stedelijk.nl

Gibellina Vecchia

Raphaël Zarka (1977, Montpellier) houdt van vergeten ruimtes en onbestemde plekken, waar voorwerpen en gebouwen herinneren aan een ooit beloftevolle toekomst. Stroom Den Haag Den Haag presenteert nu een solotentoonstelling van de Franse kunstenaar. Behalve sculpturen en foto’s is ook haar nieuwe productie Gibellina Vecchia te zien. Een korte film waarbij Zarka inzoomt op het monumentale werk van Alberto Burri bij het Siciliaanse dorpje Gibellina dat in 1968 door een aardbeving is weggevaagd. T/m 21 aug, Hogewal 1-9. Inl www.stroom.nl

Joodse avant-garde

Kunstenaars als Victor Brauner (1903-1966), Marcel Janco (1895-1984) en Max Herman Maxy (1895-1971) lieten het Roemeense publiek in 1924 voor het eerst kennis maken met moderne kunst uit Europa. De tentoonstelling Van dada totsurrealisme in het Joods Historisch Museum Amsterdam toont de opkomst en ontwikkeling van joodse kunstenaars uit Roemenië: Segals neo-impressionistische kunst, Brauners surrealistische werken, Janco’s portretten, landschappen en genretaferelen en Maxy’s groeiende belangstelling voor maatschappelijke thema’s. T/m 2 okt, Nieuwe Amstelstraat 1. Inl jhm.nl.

Brian Clarke

Voor het eerst zijn in Nederland nu de schilderijen van Brian Clarke (GB 1953) te zien. In de projectenzaal van het Gemeentemuseum Den Haag is zijn installatie te zien met acht monumentale schilderijen. Clarke maakt abstracte composities, die hij combineert met figuratieve emblemen van Spitfires, Porsches, fleurs de lys of kruizen. T/m 14 aug, Stadhouders

laan. Inl www.gemeentemuseum.nl